Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarsministrar övade på krigssituation

Sveriges och Finlands försvarsministrar har haft en gemensam övning för att tillsammans kunna hantera en kris- eller krigssituation.
Politik • Publicerad 14 mars 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

– Vi går igenom hur vi gemensamt skulle hantera en krissituation som kan leda till krig, säger svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) till TT.

På måndagen genomförde han en sådan övning med sin finländske kollega Antti Kaikkonen. Även de båda ländernas överbefälhavare deltog.

Annons

Övningen baserades på ett fiktivt scenario med en konflikt i Östersjöregionen. Den syftade till att öva det politiska beslutsfattandet och procedurer för ett gemensamt agerande.

Hultqvist vill inte närmare gå in på scenariot, men uppger att det ryska anfallskriget mot Ukraina har påverkat.

Det är inte första gången sådana övningar hålls på ministernivå, men de har enligt Hultqvist fram till nu hållits hemliga. Nu väljer länderna att berätta.

– Vi vill tydliggöra hur etablerat det finsk-svenska samarbetet är på politisk och på försvarsmaktsnivå, säger Hultqvist.

"Övningar av denna typ stärker våra länders försvarsförmåga och skapar ökad förståelse för de möjligheter och eventuella utmaningar som är förenade med gemensamma militära operationer", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons