Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt översvämningsrisk – SMHI varnar

Efter den senaste tidens kraftiga regn är det nu återigen risk för översvämningar på flera håll. SMHI har röda varningar för Dalarna och Gästrikland.
Väder • Publicerad 14 augusti 2023
Det är risk för översvämning och höga vattenflöden till följd av senaste tidens kraftiga regn. Arkivbild.
Det är risk för översvämning och höga vattenflöden till följd av senaste tidens kraftiga regn. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
SMHI:s varningar för översvämningar måndagen den 14 augusti.
SMHI:s varningar för översvämningar måndagen den 14 augusti.Foto: Anders Humlebo/TT

Sedan i fredags är det röda varningar i Gavleån, utanför Gävle, och i Marnäsån och Kolningsån, utanför Falun, på grund av höga vattenflöden efter senaste tidens kraftiga regn. I Gavleån är det risk för översvämningar.

– Det handlar om extremt höga flöden i vattenstånden för båda de här områdena, och extremt höga strömhastigheter i vattendragen. Det här är flöden som uppstår vart 50:e år, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Annons

På tisdag väntas dessutom mer regn över delar av landet, bland annat i Gävleområdet.

– Det är ingen ny Hans direkt, det kommer nog dra över på sex timmar. Men lokalt kan det komma 20–30 millimeter, säger Erik Höjgård-Olsen.

De röda varningarna, som är den högsta nivån, gäller tills vidare. Man kan anta att varningar i de aktuella områdena kommer att bestå i åtminstone en vecka framöver, säger SMHI:s hydrolog OIa Pettersson.

– Vattennivåerna är såpass höga och man jobbar nu med att sänka nivåerna för att få ned översvämningsrisken. Det kommer att ta tid.

För den som befinner sig i närheten är det bra att vara försiktig, säger Pettersson.

– Man ska inte tro att vattnet är som vanligt. Man ska inte bada eller simma där för det är strömt, det är väldigt höga hastigheter vi pratar om. Strandkanterna kan också påverkas av vattnet och bli känsligare, så man bör inte gå fram till strandkanten och tro att den ska hålla.

– Så håll uppsikt och gå inte för nära.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons