Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortum gör upp om likviditetsstöd

Fortum har gjort upp med den finländska staten – som också är majoritetsägare – om möjligheten att ta ett lån på 2,35 miljarder euro (cirka 25 miljarder kronor). Lånet skulle om det blir aktuellt komma från det statliga holdingbolaget Solidium, skriver den finländska kraftkoncernen i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2022
Energibolaget Fortum får statligt garanterat lån. Arkivbild
Energibolaget Fortum får statligt garanterat lån. ArkivbildFoto: Roni Rekomaa AP/TT

Det handlar om ett ettårigt lån, som ska säkra tillräcklig likviditet om elpriserna och kraven på säkerheter på den nordiska elmarknaden ökar.

Enligt Fortum har bolaget för närvarande tillräckligt med likviditet för att hantera säkerhetskraven på marknaden.

Annons

Ett villkor för lånet är att det inte används av Fortums tyska dotterbolag Uniper.

Ett annat villkor för att lånet ska betalas ut är att Fortum genomför en riktad nyemission på 8,97 miljoner aktier till Solidium, vilket motsvarar 1 procent av Fortums aktiekapital. Detta får som konsekvens att den finländska statens andel av aktierna i Fortum ökar till 51,3 procent.

"Osäkerheten på marknaden är fortsatt hög sedan vi de gångna veckorna har sett historiskt höga elpriser", skriver Fortums vd Markus Rauramo i en kommentar.

Fortum hade som högst utestående säkerheter på 5 miljarder euro den 26 augusti. Nivån har sedan dess sjunkit till 3,5 miljarder euro, enligt bolaget.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktighet om uppgörelsen, som ger Fortum möjlighet att ta ett likviditetslån, inget annat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons