Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Franska regeringen: Förstatliga energijätte

Den franska regeringen vill förstatliga energijätten EDF och helt ta över kontrollen över bolaget, deklarerar premiärminister Élisabeth Bornes i ett tal till parlamentet.
Frankrike • Publicerad 6 juli 2022
I sitt första tal i parlamentet öppnade Frankrikes premiärminister Élisabeth Bornes för att förstatliga energijätten EDF.
I sitt första tal i parlamentet öppnade Frankrikes premiärminister Élisabeth Bornes för att förstatliga energijätten EDF.Foto: Christophe Ena/AP/TT

– Vi måste säkerställa vår suveränitet som en konsekvens av kriget (i Ukraina) och de kolossala utmaningar vi står inför. Det är därför jag bekräftar för er att staten har för avsikt att äga 100 procent av kapitalet i EDF, sade Bornes.

Den franska staten äger redan 84 procent av EDF, som är en av världens största elproducenter. Efter beskedet steg bolagets aktie 10 procent.

Annons

EDF driver bland annat landets kärnkraftverk som står för omkring 70 procent av Frankrikes elförsörjning. President Emmanuel Macron har tidigare aviserat planer på att ytterligare 14 kärnkraftverk ska byggas i syfte att skynda på omställningen från fossila bränslen.

Macrons allians led stora förluster i det franska parlamentsvalet och måste nu förlita sig på stöd från oppositionen. För att undvika parlamentariskt dödläge lovade Bornes att förhandla om varje nytt lagförslag och även göra ändringar i vissa fall om så krävs.

– Oordning och instabilitet är inga alternativ. Vi behöver inte vara överens om alla lösningar, men vi är alla medvetna om behovet av att agera snabbt, sade hon.

Förutom energifrågan handlade hennes linjetal om jobben, skatterna och klimatet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons