Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fredsmöte om Ukraina – utan Ryssland

Tänkbara steg mot fredsamtal i Ukraina var ämnet för ett möte i Saudiarabien. Det rådde samsyn om fortsatt dialog säger Sveriges representant, men enligt en fransk diplomat saknas förutsättningar för reella fredsförhandlingar.
Ukrainakriget • Publicerad 5 augusti 2023
Ett barn passerar fotografierna av stupade ukrainska soldater vid en minnesvägg i Kiev. ArkivbildFoto: Jae C. Hong/AP/TT
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman välkomnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Jidda i maj i år. ArkivbildFoto: AP/TT

Mötet i Jidda hölls på tjänstemannanivå och avslutades på lördagskvällen som väntat utan något gemensamt uttalande. Ett 40-tal länder, var inbjudna. Sverige representerades av av Henrik Landerholm, regeringens nationella säkerhetsrådgivare.

TT har sökt Henrik Landerholm, som i en skriftlig kommentar beskriver mötet som "ett viktigt tillfälle för Ukraina att nå ut till en bredare krets av länder, som till exempel Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika."

Annons

"Det är positivt att den dialogen förstärks, och det finns samsyn om att den ska fortsätta bortom dagens möte", skriver Landerholm. Han säger också att han lyfte fram Sveriges och EU:s stöd för Ukrainas fredsplan.

En fransk diplomat säger efter mötet att ansträngningar gjorts för att skapa förutsättningar för reella fredssamtal.

– Har dagens möte skapat dessa förutsättningar? Absolut inte. Det är ett långsiktigt arbete, säger källan till AFP.

Vill involvera Ryssland

Syftet med mötet var att samla brett stöd för den fredsplan i tio punkter som Ukraina presenterade förra året. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill att det ska bana väg för ett "fredstoppmöte" i höst, under vilket globala ledare skulle samlas bakom gemensamma principer för vägen framåt mot eventuella fredssamtal med Ryssland.

Ryssland hade inte bjudits in till mötet, men Kreml har sagt att man kommer att följa vad som sägs.

Ledaren för Brasiliens delegation, landets utrikespolitiska rådgivare Celso Amorim, använde sitt tal för att understryka att verkliga förhandlingar måste inkludera alla parter, inklusive Ryssland.

"Även om Ukraina är det största offret så måste vi, om vi verkligen vill ha fred, involvera Moskva i den här processen i någon form", sade han enligt en kopia av talet som nyhetsbyrån AFP tagit del av. Mötet hölls bakom stängda dörrar.

Svåra samtal väntades

Ukraina hade väntat sig spänningar mellan deltagarna.

– Jag spår att samtalen inte kommer att bli lätta, men sanningen är på vår sida, sade Andrij Jermak, det ukrainska presidentkansliets stabschef, i fredags inför mötet.

Organisatörerna lyckades samla deltagare från de fyra länder som tillsammans med Ryssland utgör Brics-gruppen, Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika. Dessa länder säger sig ha en mer "neutral" hållning till kriget, till skillnad från de flesta västländer som ställt sig bakom Ukraina.

Annons

Kina meddelade så sent som på fredagen att landet skickar sitt särskilda sändebud Li Hui till Jidda.

Helgens möte är en uppföljning av ett liknande möte som hölls i Köpenhamn i juni.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons