Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fyra av tio kommuner saknar matplan vid kris

Nästan hälften av Sveriges kommuner saknar en plan för att servera mat i skola och omsorg vid en krissituation.
Livsmedelsverket vill se beredskapen stärkas.
Samhälle • Publicerad 7 februari 2022
Att kunna servera mat i skolan är viktigt. Arkivbild.
Att kunna servera mat i skolan är viktigt. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sex av tio kommuner har en beredskapsplan för att säkra måltider vid kris, enligt undersökningen som gjordes i höstas. Det är en förbättring jämfört med den senaste undersökningen Livsmedelsverket gjorde 2018 – då endast fyra av tio kommuner hade det.

"Det är positivt att fler ser över sin beredskap. Barn och sköra måste få mat. Därför behöver fler kommuner jobba med sin måltidsberedskap", säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, till myndighetens hemsida.

Annons

Hon tror att pandemin har agerat som en väckarklocka för många kommuner.

"Måltider är en viktig del i att skola, vård- och omsorgsverksamheten ska fungera så att vårdnadshavare och anhöriga kan gå till jobbet och bidra till att samhället fungerar", säger hon.

Livsmedelsverket skriver att måltidsverksamhet är beroende av flera saker. Att leveranser kommer fram, att el, vatten och it fungerar och att personal kan arbeta.

I höst ska myndigheten publicera en handbok för att hjälpa kommuner och regioner i arbetet med beredskap kring måltider i vård, skola och omsorg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons