Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gängkriminellas medborgarskap ska kartläggas

Brott • Publicerad 31 augusti 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen ska kartlägga gängkriminella och bland annat titta på kön, ålder och medborgarskap. Det beslutade regeringen på torsdagen, rapporterar Sverige Radio Ekot.

– Nu vill vi få en helhetsbild över hur gängkriminaliteten ser ut i Sverige i olika avseenden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Ekot.

Annons

Han tycker att det är viktigt att medborgarskap kartläggs i de kriminella nätverken. Det gäller bland annat för att få en uppfattning om hur fördelningen mellan svenska medborgare och utländska medborgare ser ut.

– Det har en relevans när det gäller vårt samarbete internationellt för att trycka tillbaka en gränsöverskridande brottslighet, säger Gunnar Strömmer.

– Det har också betydelse när det gäller utvecklingen av våra straff. Utländska medborgare kan ju utvisas som en konsekvens av grov brottslighet.

Polisen ska även granska vilka roller de olika personerna har i nätverken och hur aktiva de är.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons