Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

Venezuela • Publicerad 23 september 2023
Säkerhetsstyrkor utanför fängelset Tocorón i delstaten Aragua i norra Venezuela.
Säkerhetsstyrkor utanför fängelset Tocorón i delstaten Aragua i norra Venezuela.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

Gängledarna var dock långt borta när över 10 000 soldater och poliser stormade fängelset. Enligt den oberoende organisationen OVV hade ledarna fått tips om vad som var på gång och lämnat fängelset en vecka tidigare efter förhandlingar med myndigheterna. De tros också ha lämnat landet.

Annons

Organisationen anklagar nu myndigheter i landet för bristande "insyn" i det som skett.

Både justitie- och inrikesdepartementet har gått ut med namn och bild på en av ledarna och utfäst en belöning till den som kan ge information om var han befinner sig.

Tren de Aragua är en av de mäktigaste gängen i Venezuela och medlemmar har kunnat röra sig fritt i fängelset som mer påmint om ett hotell med bland annat pool och nattklubb.

Fyra personer har gripits misstänkta för samröre med kriminella i fängelset. Fängelset evakuerades i samband med stormningen och övriga dömda fångar har flyttats till en annan anläggning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons