Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

George Floyds bror: Trump lyssnade inte

Philones Floyd – bror till George Floyd vars död under ett polisingripande utlöst kraftiga protester i USA – beskriver sitt samtal med president Donald Trump som väldigt svårt och sin brors död som en nutida lynchning.
USA • Publicerad 1 juni 2020
USA skakas av kraftiga protester mot flera fall av polisiärt övervåld mot svarta.
USA skakas av kraftiga protester mot flera fall av polisiärt övervåld mot svarta.Foto: Jim Weber/AP/TT

– Jag försökte prata med honom (Trump) men han avbröt mig, som om han inte ville höra vad jag hade att säga, berättar Philones Floyd för tv-kanalen MSNBC.

– Jag sade till honom att jag vill ha rättvisa. Jag sade att jag inte kan fatta att de (poliserna). . . lynchade honom helt öppet.

Annons

Vita huset har inte kommenterat samtalet.

Vill se fyra åtal

Det var i måndags i förra veckan som den obeväpnade George Floyd greps i Minneapolis i Minnesota, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet satte en vit polisman med knäet på hans nacke i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs 46-årige Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädja om hjälp och säga "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

De fyra poliserna som deltog i ingripandet har avskedats och polismannen som pressade knäet mot Floyds nacke har åtalats för dråp – men brodern vill att alla fyra åtalas för mord och döms till dödsstraff.

– De brydde sig inte om vad de gjorde med min bror, han var inget för dem, han var avskum. Hur många andra personer har de gjort så emot, frågar han sig i intervjun.

Skipa rättvisa

Familjen Floyd har även blivit uppringda av den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som av allt att döma blir Donald Trumps demokratiske utmanare i höstens presidentval.

– Jag frågade vicepresident Biden, jag har aldrig bett en man om något förut, men jag bad honom att snälla, snälla se till att skipa rättvisa för min bror, säger Philones Floyd om det samtalet.

I ett uttalande säger Joe Biden att han tänker hålla löftet till brodern om att det som hände George Floyd inte får reduceras till att bara bli en hashtag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons