Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Geparder släpps ut i indiska vildmarken

Två vilda geparder som i fjol anlände från Namibia till Indien har släppts ut i vildmarken – mer än 70 år efter att djuret förklarades utrotat i landet.
Indien • Publicerad 12 mars 2023
En av de sydafrikanska geparderna innan den och elva andra flyttades till Indien i februari i år. Arkivbild.
En av de sydafrikanska geparderna innan den och elva andra flyttades till Indien i februari i år. Arkivbild.Foto: Denis Farrell/AP/TT

"Båda geparderna mår bra", skriver miljöministern Bhupender Yadav på Twitter efter att en hona och en hane släppts ut i nationalparken Kuno.

"Stor dag för programmet för återintroduktion av geparden," tillade Yadav.

Annons

Programmet är ett prestigeprojekt för premiärminister Narendra Modi.

Obaan och Asha var bland de åtta geparder som i september förra året kom från Namibia till Indien. Ytterligare tolv anlände till Indien från Sydafrika i februari. Målet är att ta in omkring 100 geparder under de kommande tio åren.

Den sista asiatiska geparden som strövade omkring på den indiska subkontinenten tros ha fällts av en indisk prins 1947. Officiellt förklarades kattdjuret utrotat i Indien 1952.

Nationalparken Kuno, ett naturreservat i centrala Indien, valdes ut för återintroducering av den afrikanska geparden – en annan underart – för dess rikliga bytesdjur och gräsmarker.

Kritiker har varnat för att djuren kan få det svårt att anpassa sig till den indiska miljön och kallat försöket ett pr-jippo.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons