Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Giraffkalv lärde sig gå med ny teknik

En giraffkalv som föddes på ett zoo i San Diego i Kalifornien, USA, tidigare i år har lärt sig att gå med hjälp av specialtillverkade stödskenor, så kallade ortoser.
USA • Publicerad 14 maj 2022
Giraffen Msituni föddes med missbildade framben, men kan nu gå tack vare specialbyggda stödskenor. Bild från den 10 februari, när giraffen var 9 dagar gammal.
Giraffen Msituni föddes med missbildade framben, men kan nu gå tack vare specialbyggda stödskenor. Bild från den 10 februari, när giraffen var 9 dagar gammal.Foto: San Diego Zoo Wildlife Allianc/AP/TT
Giraffen Msituni den 8 april.
Giraffen Msituni den 8 april.Foto: San Diego Zoo Wildlife Allianc/AP/TT

Giraffen Msituni föddes med frambenen vinklade åt fel håll och djurparkspersonalen fruktade att den inte skulle överleva.

Men då djurvårdarna inte hade erfarenhet av något liknande och den "lilla" ungen (178 centimeter och 55 kilo som nyfödd) växte i rasande takt kontaktades en expert.

Annons

Ara Mirzaian har under trettio år hjälpt alltifrån paralympier till barn med skolios, men aldrig tidigare ett djur.

– Det lät ganska overkligt när jag först fick höra om det, säger han och berättar hur han sedan läste på allt han kom över om giraffer och till slut lyckades ta fram fungerande stöd till Msituni.

Och resultatet? Den nyfödda giraffens framben opererades och sattes i de specialbyggda stödskenorna. Och efter bara tio dagar var frambenen fullt fungerande igen. Totalt behövde giraffen vård i fem veckor.

– Det var det häftigaste att se ett sådant djur gå i stödskenor. Det känns bra att veta att vi räddade en giraffs liv, säger Ara Mirzaian.

Djurparker vänder sig allt oftare till medicinsk expertis vana att behandla människor för att hitta lösningar för sjuka djur. Samarbeten som har varit särskilt användbara vad gäller protester och ortoser. Tidigare i år kunde en djurpark i Florida framgångsrikt byta ut näbben på en cancersjuk näshornsfågel med en 3D-printad protes.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons