Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glesast med tandläkare i Dalarna

Dalarna har landets lägsta tandläkartäthet. Både där och i de nordligaste delarna av landet finns kommuner som inte har tandläkare alls.
Tandvård • Publicerad 17 augusti 2023
Möjligheten att få tid hos tandläkare varierar kraftigt. Arkivbild.
Möjligheten att få tid hos tandläkare varierar kraftigt. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Det är Tandläkartidningen som, med siffror från Försäkringskassan, kartlagt tandläkartätheten i länen samt antalet tandläkare i varje kommun.

På länsnivå är det Dalarna som sticker ut, med endast 54 tandläkare per 100 000 vuxna invånare. Bristen har varit kännbar i flera år, och medfört att alla som vill gå till tandläkaren inte kan få tid, enligt Folktandvården i Dalarna. Östergötland har landets nästa lägsta tandläkartäthet: 62 per 100 000 vuxna invånare.

Annons

Högst tandläkartäthet har, inte överraskande, Stockholms län med 93 tandläkare per 100 000 invånare.

År av väntan

I Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län finns flera kommuner som helt saknar tandläkare, eller bara har någon enstaka. Det gäller till exempel Vansbro, Ockelbo, Härjedalen, Vilhelmina och Pajala.

I Norrbotten koncentrerar sig Folktandvården enbart på barn- och ungdomstandvård, samt tandvård för äldre och funktionshindrade. Tandvård till andra vuxna erbjuds "i mån av tid". I Jämtland får nya vuxna patienter vara beredda att vänta ”i flera år” på tid på vissa kliniker, enligt tandvårdschef Stefan Stjernström.

Ökande gap

Även några kommuner i södra delen av landet saknar eller har bara någon tandläkare, exempelvis Boxholm, Uppvidinge och Mellerud.

– Om man inte kan komma till tandvården vid behov finns en risk att gapet mellan friska och sjuka i samhället ökar, säger Elisabeth Wärnberg Gerdin, ordförande i Svensk samhällsodontologisk förening, till Tandläkartidningen.

Försäkringskassans statistik bygger på antalet allmän­tand­läkare (privat- och regionanställda) med minst 100 åtgärder inom statligt tandvårdsstöd år 2021.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons