Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Global standard för mensskydd närmar sig

Hälsa • Publicerad 12 januari 2022
Anna Sjögren, Svenska institutet för standarder (Sis). Pressbild.
Anna Sjögren, Svenska institutet för standarder (Sis). Pressbild.Foto: Foto: Sis

För kondomer, spiraler och inkontinensskydd finns det redan – men någon global standardisering för mensskydd står inte att finna. Nu ser det dock ut att bli ändring på den fronten.

Efter ett svenskt initiativ ska nu den globala standardiseringsorganisationen Iso ta fram internationellt gällande standarder för mensskydd.

Annons

"För att kvinnor runtom i världen ska kunna delta i skola och yrkesliv behöver de tillgång till bra och säkra mensskydd. Det är i grunden en fråga om rättvisa", säger Anna Sjögren, projektledare på Svenska institutet för standarder (Sis), i ett pressmeddelande.

I dagsläget regleras skydden på olika sätt runtom i världen. I USA räknas de exempelvis som en medicinteknisk produkt medan Europa klassar dem som konsumentprodukter.

Detta innebär att det "saknas en gemensam och tydlig kvalitetsnivå som tillverkare och konsumenter kan lita på", skriver Sis i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons