Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Granbarkborrar stort problem efter torkan

Sommarens torra väder har påverkat naturen på många sätt. Nu slår Skogsstyrelsen larm om att antalet barkborreangrepp är rekordstort.
Blekinge • Publicerad 28 augusti 2018
Granbarkborre och skador orsakade av insekten. Foto Josefina Sköld
Granbarkborre och skador orsakade av insekten. Foto Josefina SköldFoto: Jan Torstensson/Skogsstyrelsen, Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Södra Sverige har drabbats hårt av granbarkborrar efter de varma och torra sommarmånaderna. Angreppen bedöms vara de värsta på tio år.

– Vi hittar grupper om tjugotalet träd på samma ställe som är angripna. Vi får backa tillbaka till åren efter stormen Gudrun för att hitta angrepp i samma omfattning, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Skogsstyrelsen region syd i ett uttalande.

Annons

Enligt myndigheten har de värsta angreppen hittats i Blekinge, Kalmar och östra Kronoberg, men även andra delar av landets södra delar har drabbats av skadeinsekten.

Insekten orsakar stora skador på träden och på sikt kan de ekonomiska förlusterna för skogsägare blir stora.

Granbarkborren trivs i värmen, på grund av klimatet har skadeinsekten redan hunnit få avkommor som svärmar, något som är ovanligt.

Ett tydligt symptom på att ett träd drabbats är att barren ramlar av, blir torra och rödbruna samt att barken kan falla av träden. I anslutning till de döda granarna är det stor risk för nya angrepp på granar som fortfarande har grön krona, säger Skogsstyrelsen.

Skogsägare rekommenderas nu att se över sina äldre granbestånd, gärna med hjälp av drönare eftersom det är ett effektivt sätt att snabbt se om några granar har fått besök av granbarkborren. Det går även att ansöka om dispens från regeln som säger att en avverkning måste anmälas senast sex veckor i förväg till Skogsstyrelsen.

Myndigheten noterar att många sådana dispensansökningar har börjat komma från bland annat Blekinge.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons