Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Granbarkborrar stort problem efter torkan

Sommarens torra väder har påverkat naturen på många sätt. Nu slår Skogsstyrelsen larm om att antalet barkborreangrepp är rekordstort.
Granbarkborre och skador orsakade av insekten. Foto Josefina Sköld
Granbarkborre och skador orsakade av insekten. Foto Josefina Sköld
Foto: Jan Torstensson/Skogsstyrelsen, Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Södra Sverige har drabbats hårt av granbarkborrar efter de varma och torra sommarmånaderna. Angreppen bedöms vara de värsta på tio år.

– Vi hittar grupper om tjugotalet träd på samma ställe som är angripna. Vi får backa tillbaka till åren efter stormen Gudrun för att hitta angrepp i samma omfattning, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Skogsstyrelsen region syd i ett uttalande.

Enligt myndigheten har de värsta angreppen hittats i Blekinge, Kalmar och östra Kronoberg, men även andra delar av landets södra delar har drabbats av skadeinsekten.

Insekten orsakar stora skador på träden och på sikt kan de ekonomiska förlusterna för skogsägare blir stora.

Granbarkborren trivs i värmen, på grund av klimatet har skadeinsekten redan hunnit få avkommor som svärmar, något som är ovanligt.

Ett tydligt symptom på att ett träd drabbats är att barren ramlar av, blir torra och rödbruna samt att barken kan falla av träden. I anslutning till de döda granarna är det stor risk för nya angrepp på granar som fortfarande har grön krona, säger Skogsstyrelsen.

Skogsägare rekommenderas nu att se över sina äldre granbestånd, gärna med hjälp av drönare eftersom det är ett effektivt sätt att snabbt se om några granar har fått besök av granbarkborren. Det går även att ansöka om dispens från regeln som säger att en avverkning måste anmälas senast sex veckor i förväg till Skogsstyrelsen.

Myndigheten noterar att många sådana dispensansökningar har börjat komma från bland annat Blekinge.

Läs mer