Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grekland lyfter från skräpstatus

Efter att i 13 år ha dragits med ett kreditbetyg med skräpstatus har Grekland nu lyckats jobba sig tillbaka till en höjning av betyget från kreditvärderingsinstitutet Scope. Det rapporterar Dagens Industri med hänvisning till Bloomberg.
Ekonomi • Publicerad 5 augusti 2023
Grekland lyfter sitt kreditbetyg från skräpstatus. Arkivbild.
Grekland lyfter sitt kreditbetyg från skräpstatus. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Betygshöjningen till investment grade kommer sedan omvalet av premiärminister Kyriakos Mitsotakis för några veckor sedan. Mitsotakis har tidigare lovat fler ekonomiska reformer, sunda finanser och försäkrat att Grekland kommer att betala två års räddningslån i förtid till eurozonen.

Den konservative premiärministern lovade också att Grekland återigen skulle bli ett investerarvänligt land och att en förbättring av landets kreditbetyg ingick i detta mål.

Annons

Det var i samband med Greklands skuldkris 2010 som landet blev den första medlemmen i eurozonen som fick sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus.

Scopes betygshöjning erkänns för närvarande dock inte av Europeiska centralbanken, erfar Di, vilket innebär att ECB inte kommer att acceptera grekiska obligationer som säkerhet.

Den situationen kan dock ändras när banken granskar Scopes behörighet. Analytiker förväntar sig nu att andra kreditvärderingsbolag, som S&P och Moody's ska följa Scopes exempel och höja Greklands kreditbetyg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons