Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grova kränkningar på dansk elitskola

Avslöjanden om sexuella övergrepp och våld på den danska internatskolan Herlufsholm har fått både ministrar och kungahus att reagera. Skolans rektor har nu fått sparken.
Danmark • Publicerad 8 maj 2022
Yngre elever fick, enligt en dokumentär, stryk på en dansk elitskola. Arkivbild.
Yngre elever fick, enligt en dokumentär, stryk på en dansk elitskola. Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

I en dokumentär, "Herlufsholms hemmeligheder", som sändes på danska TV2 i torsdags, avslöjar tidigare elever att det förekommer mobbning, sexuella kränkningar och våld på den prestigefyllda skolan.

Herlufsholm har en så kallad "prefekt-ordning" där äldre elever har extra ansvar för yngre elever. Eventuella överträdelser bestraffas med stryk, ofta varje vecka, enligt dokumentären.

Slut med prefekter

Annons

Skolans ledning säger sig inte känna igen den bild av Herlufsholm som dokumentären ger men säger att man nu avskaffat "prefekt-ordningen", något som både danska Rädda Barnen och barn- och undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) välkomnar.

"Det är fundamentalt fel och förbundet med stora risker för mobbning, våld och osunda maktförhållanden att låta stora barn ha ansvaret över små barn", skriver ministern på Facebook.

Skolans ledning sparkade skolans rektor på lördagen. Den har också tillsatt en utredning som ska granska förhållandena på skolan flera år bakåt i tiden.

Kungabarnens skola

Det danska kronprinsparet Frederiks och kronprinsessan Marys äldste son prins Christian är elev på skolan just nu och tanken är att även lillasyster prinsessan Isabella ska börja där i höst. Kronprinsessan Mary säger i ett skriftligt uttalande att hon "tar avstånd – kraftigt avstånd – från alla former av mobbning, våld och kränkningar".

Grevinnan Alexandra, vars son prins Nikolai gick på skolan fram till 2018, säger att hon är "djupt skakad" av avslöjandena.

Kränkningar filmades

Barn- och undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil säger att avslöjandet tas på största allvar från politiskt håll.

Redan i december 2021 avslöjades det att fyra elever på skolan hade videofilmat kränkningar. Herlufsholm har sedan dess varit under tillsyn av styrelsen för undervisning och kvalitet, Stuk. Stuk, som lyder under utbildningsdepartementet och Pernille Rosenkrantz-Theil, har beskrivit händelsen som "extremt allvarlig".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons