Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gymnasiefriskola stängs – 158 elever berörs

Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för Västerås Citygymnasium AB som driver skolan med samma namn. Orsaken är att ägarna misskött skolans ekonomi.
Utbildning • Publicerad 15 juni 2023
En fristående gymnasieskola, Västerås Citygymnasium, får inte längre fortsätta med verksamheten. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skolan hade det gångna läsåret 158 elever, och beslutet – om det står sig – innebär att de som sökt till eller skulle ha fortsatt på skolan kommande läsår måste få plats på en annan skola. Bolaget kan dock överklaga beslutet och få det prövat i förvaltningsrätten.

Skolinspektionen återkallar skolans tillstånd med motiveringen att dess ägar- och ledningskrets är olämplig. Den bedömningen baseras på hur skolans ekonomi har skötts.

Annons

Det handlar om tidigare dotterbolag som gått i konkurs, skulder och svag likviditet samt skatter och arbetsgivaravgifter som betalats in för sent.

Systematiska brister

Skolinspektionen bedömer att bristerna "sammantaget är av systematisk och allvarlig karaktär samt ligger så pass nära i tiden att samtliga personer som ingår i huvudmannens ägar- och ledningskrets i skollagens mening är olämpliga att bedriva skolverksamhet."

Det är relativt ovanligt att en friskola mister tillståndet uteslutande på grund av ekonomisk misskötsamhet, konstaterar Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo. Det är vanligare att kritiken rör flera områden, till exempel undervisningen.

– Men vi ska kunna stänga och återkalla när huvudmannen inte gör det den ska gentemot myndigheter och staten, som att inte sköta skattebetalningar eller lämna deklarationer i tid. Elever ska kunna känna sig säkra på att skolans ägare är seriös, säger hon.

En trappa

Skolinspektionen har haft skolbolaget under lupp sedan 2021, och krävde redan då att verksamheten skulle bära sina kostnader.

– Vi har givit bolaget möjlighet att rätta till bristerna. Så ser vår verktygstrappa ut, man börjar med mildare former av ingripanden och ifall de inte följs måste vi ta till tuffare åtgärder, säger Helén Ängmo.

Skolminister Lotta Edholm (L) kommenterar skriftligt till TT: "Jag vill ställa högre krav på ekonomisk stabilitet hos de aktörer som vill driva friskolor, och ha en betydligt tuffare ägarprövning redan innan man får starta."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons