Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gynekolog agerade olämpligt – utreds inte

Vård • Publicerad 9 juli 2022
Inspektionen för vård och omsorg utreder inte en gynekolog som kontaktade en patient privat. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg utreder inte en gynekolog som kontaktade en patient privat. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En ung kvinna rapporterade i december 2021 att hon direkt efter en gynundersökning hade fått en vänförfrågan av den manliga gynekologen på Instagram, skriver Göteborgs-Posten.

Mottagningen agerar snabbt och efter att ha fått skärmdumpar från kvinnan avslutas läkarens uppdrag. Gynekologen var anlitad via ett bemanningsföretag.

Annons

– Vi bedömer att det är ett olämpligt beteende från en legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Så det var inte så svårt att landa i det beslutet, säger Susanne Samuelsson, områdeschef Barnmorskemottagningar och gynekologi vid Regionhälsan, till GP.

Händelsen rapporteras även till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som däremot väljer att inte utreda.

– Vi tar inte ställning till den bristen som han anmäldes för eftersom den bristen inte ingår i vårt uppdrag, säger Ivo-inspektören Niklas Johanson till GP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons