Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

H2 Green Steel importerar malm efter LKAB-bråk

Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2023
H2 Green Steel har inte lyckats sluta ett avtal om att köpa järnmalm från LKAB. Arkivbild.
H2 Green Steel har inte lyckats sluta ett avtal om att köpa järnmalm från LKAB. Arkivbild.Foto: Per Larsson/TT

Stålbolaget H2 Green Steel i Boden tvingas importera malm efter att ha misslyckats med att sluta ett avtal med statliga LKAB. Nu har H2GS kommit överens om leveranser av järnmalm från Kanada och Brasilien, rapporterar Dagens industri.

När planerna på att bygga ett stålverk i Boden presenterades var tanken att malmen skulle komma från LKAB:s gruvor i Norrbotten. Men detta stöp på att parterna är oense om kapaciteten på Malmbanan.

Annons

Rio Tinto i Kanada ska skeppa råvara från sina anläggningar på Labrador Island till Luleå. Lika mycket malm importeras från Vales verksamhet i nordöstra Brasilien. Ungefär tre miljoner ton järnmalm kommer att behövas för stålverkets behov det första året.

För H2GS är Vales och Rio Tintos miljöambitioner viktiga.

– De här bolagen bedriver mycket teknikutveckling, både vad gäller pellets och olika typer av produktionsprocesser för att minska sina utsläpp och energibehov, säger vd Henrik Henriksson till Di.

H2GS planerar att dra igång produktionen på allvar 2026.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons