Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hajfenor värda miljoner stoppade i Panama

Panama • Publicerad 14 juli 2023
En hajfena skärs av på en fiskmarknad i Förenade arabemiraten. Arkivbild.
En hajfena skärs av på en fiskmarknad i Förenade arabemiraten. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Polisen i centralamerikanska Panama har beslagtagit över sex ton hajfenor som var på väg att smugglas till Asien.

Fem misstänkta smugglare har gripits, meddelar landets statsåklagare Javier Caraballo vid en presskonferens. Enligt Caraballo var de flesta av fenorna "redan torkade och redo för export".

Annons

I Asien kan ett kilo hajfena vara värt upp emot motsvarande 10 000 kronor. Den illegala handel som sker världen över bedöms omsätta ett miljardbelopp.

I östra Asien hålls hajfenssoppa som en delikatess. På flera håll finns det också folktro om att det har hälsomässiga fördelar, till exempel för åldrandet eller den manliga potensen.

I november förra året hölls en internationell djurskyddskonferens i just Panama, där 183 länder och EU beslutade om skydd för ytterligare 54 hajarter. Forskningsstiftelsen Pew har beräknat att mellan 63 och 273 miljoner hajar dödas varje år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons