Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Häktesbefäl straffas för att ha kränkt kollegor

Arbete • Publicerad 16 juni 2023
Ett befäl på ett häkte får löneavdrag för kränkning av två kollegor. Arkivbild.
Ett befäl på ett häkte får löneavdrag för kränkning av två kollegor. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Ett befäl på ett av Kriminalvårdens häkten anses ha uttalat sig kränkande om två kollegors utseende, bland annat med frågor om sexuell läggning. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att befälet får fem dagars löneavdrag, rapporterar den fackliga tidningen Publikt.

Anmälningarna om kränkande särbehandling gjordes i slutet av förra året.

Annons

I ett fall ska befälet ha kommenterat en kollegas örhängen, frågat om han ”varit i frugans smyckeskrin” och bland annat ha sagt att det var kvinnligt och fjantigt.

En annan kollega fick höra att hans färgade hår och piercing såg fjolligt och fjantigt ut. Att han bar Kriminalvårdens hbtq-armband gjorde att befälet ställde frågor om hans sexuella läggning.

Befälet har anfört att han aldrig velat trakassera någon och även uppgett att han inte sagt det han anklagats för. Men nämnden konstaterar att uppgifterna är tillförlitliga och att det i båda fallen rör sig om kränkande särbehandling.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons