Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hallengren vill se över förlossningsvården

Socialminister Lena Hallengren (S) öppnar för att se över situationen med bemanningsföretag inom förlossningsvården efter valet.
Att företag kan locka barnmorskor med trippla löner är en orimlig utveckling, anser hon.
Politik • Publicerad 7 juli 2022
Socialminister Lena Hallengren (S) i Almedalen.
Socialminister Lena Hallengren (S) i Almedalen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Semestertiden är här för många men inte för en stor del av personalen inom förlossningsvården. Barnmorskor vittnar om att samma mönster upprepar sig i år precis som tidigare.

Personalbristen är påtaglig med stress och utmattning som följd. De födande kvinnorna utsätts samtidigt för en risk.

Annons

Lena Hallengren understryker att regionerna behöver ta sitt ansvar för personalens arbetsmiljö, villkor och schemaläggningar. Regeringen behöver också göra sitt.

– Vi har naturligtvis ett ansvar att se till att det finns personal som är utbildad. Jag tycker vi tar det, men den diskussionen är jag beredd att ta igen om vi kan göra mer, säger Lena Hallengren.

Det handlar bland annat om att öka antalet platser inom den verksamhetsförlagda utbildningen, så kallade VFU-platser. Men ännu finns vittnesmål om att praktikplatserna är för få.

Besökte sjukhus

Under Almedalsveckan besökte Hallengren Visby lasarett, som har en kombinerad BB-avdelning, förlossning och gynmottagning.

– Personalen vittnar om hur viktigt jobb de har, att de älskar sitt jobb och vill ha det kvar, men att det också är utmanande när kollegor flyttar och frågan om löner utmanar en om man ska stanna kvar, säger hon.

För att hitta goda exempel i Sverige på hur förlossningsavdelningar arbetar ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och analysera hur regionerna löser bemanningssituationen under semestertider. Den kartläggningen ska vara klar i november i år.

"Har inget bra svar"

Ett stort problem inom förlossningsvården, och inom annan vård, är enligt Hallengren att bemanningsföretag lockar barnmorskor med ibland trippla löner.

– Det skulle vi inte acceptera i en normal lönesättning, så det går inte åt rätt riktning. Jag har inget bra svar, men vi måste få ett slut på att bemanningsföretagen tar alltmer av utrymmet. För lägger vi pengarna där i stället får vi betydligt mindre personal för samma pengar.

Hon har ingen lösning att presentera men vill titta på frågan efter valet, för just nu är det en situation "som helt enkelt inte fungerar".

– Jag bidrar gärna till det, men det kommer att handla om att regionerna har det intresset, det kommer man inte ifrån, säger Hallengren.

Annons

Socialministern vill inte svara på frågan om hon tycker att det behövs ett besparingsstopp inom förlossningsvården.

– Min bild är nog inte att det i grunden handlar om stora besparingar, med respekt för att det kan se lite olika ut i olika regioner.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons