Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De kan ta över efter Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgår, erfar flera brittiska medier.
Torypartiet kryllar av möjliga efterträdare. Här är några av dem.
Storbritannien • Publicerad 7 juli 2022
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss. Arkivbild.Foto: Toby Melville/AP/TT
Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister fram till i tisdags. Arkivbild.
Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister fram till i tisdags. Arkivbild.Foto: Daniel Leal/AP/TT
Jeremy Hunt. Arkivbild.
Jeremy Hunt. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT
Ben Wallace.
Ben Wallace.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Liz Truss

Utrikesminister Liz Truss har stått stadigt vid Boris Johnsons sida efter varje skandal. Så även de senaste dagarna, när flera ministrar och parlamentsledamöter lämnat sina uppdrag i protest mot Johnsons ledarskap. Lojalitet brukar beskrivas som en uppskattad egenskap i det konservativa partiet och det kan hjälpa henne samla många partikamrater bakom sig vid en eventuell maktkamp.

Annons

Hon har blivit populär inom partiet för sin frispråkighet, men även fått kritik för omstridda uttalanden. I februari uppmanade hon till exempel britter att strida i Ukraina. Andra kritiker tycker att hon med sin starka närvaro i bland annat sociala medier kampanjar för hårt i egen sak.

Den 46-åriga Truss, som enligt ett porträtt i Financial Times växte upp i ett medelklasshem i Oxford med vänstersympatiserande föräldrar, har ett välfyllt cv. Innan hon blev utrikesminister hösten 2021 var hon ansvarig för kvinnofrågor och jämställdhet i regeringen. Hon har också varit justitieminister, miljöminister och har haft flera andra högt uppsatta poster under tidigare Toryregeringar.

.

Rishi Sunak

Om Liz Truss hoppas vinna partikamraternas förtroende genom lojalitet, kan det motsatta sägas om Rishi Sunak, som enligt The Guardian anses ha ökat sina chanser att bli partiledare genom att i tisdags avgå från sin finansministerpost i protest mot Johnson.

Den 42-årige Sunak, född i Southhampton i en indisk familj, blev biträdande finansminister 2019, under den tidigare finansministern Sajid Javid (som sedan blev hälsominister, en post som Javid lämnade i tisdags).

Sunak ansågs länge vara en given ersättare till Johnson, men hans popularitet skadades under den så kallade "partygate"-skandalen, där han likt Johnson bötfälldes för att ha brutit mot Storbritanniens pandemiregler i samband med en rad fester som hölls vid regeringskansliet 10 Downing Street.

Tidigare i år avslöjades det också att Sunaks fru, Akshata Murty som är dotter till en av Indiens rikaste män, inte registrerat sig som hemmahörande i Storbritannien. Det innebär att hon inte behövt betala skatt för de miljontals pund hon fått i utdelning från sin familjs indiska it-imperium.

.

Jeremy Hunt

Annons

Den före detta utrikes- och hälsoministern Jeremy Hunt försökte – och misslyckades – utmana Boris Johnson om partiledarposten 2019. Då försökte han framställa sig själv som det "seriösa" alternativet, något han fortsatt med under Johnsons tid vid makten.

I nuläget är han kanske den som tydligast visat vilja att ta över ratten från Johnson, genom att säga att partiet under Johnson inte längre har väljarnas tillit.

Hunt bedöms tillhöra Torypartiets mitt, och han tillhörde den sida som ville att Storbritannien skulle fortsätta vara medlem i EU, något som tros ligga honom till last. Han är inte lika kontroversiell som Boris Johnson eller andra potentiella kandidater – vilket inte nödvändigtvis bör ses som en fördel i Storbritanniens dramatiska politiska klimat.

.

Ben Wallace

Försvarsministern Ben Wallace håller förhållandevis låg profil, men är omtyckt i partiet och ligger i topp i mätningar där Torymedlemmarna får utse sina favoritministrar.

Wallace, som till skillnad från Johnson inte är någon direkt färgstark politisk personlighet, har fått beröm för sin hantering av Ukrainakriget. Han anses vara en traditionell Torypolitiker som skulle kunna samla brett stöd.

.

I brittiska medier och på bettingsajter nämns fler namn som potentiella efterträdare till Johnson.

Lägst odds har den före detta försvarsministern Penny Mordaunt, som nu sitter vid handelsdepartementet. Trots att hon förespråkade brexit stöttade hon Jeremy Hunts kandidatur 2019. Hon har varit en av Boris Johnsons mest ihärdiga kritiker.

Annons

Före detta hälsoministern Sajid Javid, den första ministern att avgå under veckans avhoppskavalkad, nämns också som möjlig partiledare. Även justitieminister Dominic Raab och Nadhim Zawahi, som tillträdde till posten som finansminister efter Sunaks avhopp, finns med på listorna.

Fakta: Boris Johnsons skandaler

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons kanske största skandal hittills har fått namnet "partygate". Mitt under coronapandemin, när Storbritannien bitvis befann sig i strikt lockdown, hölls flera fester på regeringskansliet 10 Downing Street. Premiärministern, och flera andra ur hans stab, bötfälldes och många, både inom det egna partiet och oppositionen, har krävt att han avgår.

Tidigare i år anklagade Boris Johnson Labourledaren Keir Starmer för att vara ansvarig för att den ökände tv-profilen Jimmy Savile kunde begå sina övergrepp. Uttalandet väckte stor vrede och flera av Johnsons medarbetare avgick.

2020 renoverade Boris Johnson bostaden på Downing Street, vilket uppges ha delvis bekostats med pengar från Torypartiet. Händelsen blev känd i medier året därpå, 2021, och en utredning tillsattes som ansåg att det fanns "rimliga skäl" att tro att allt inte gått rätt till.

Den senaste skandalen berör före detta parlamentsledamoten Chris Pincher, som avgick i slutet av juni efter anklagelser om att han i berusat tillstånd tafsat på två personer. I veckan framkom det att Johnson känt till anklagelser mot Pincher redan 2019, utan att ha agerat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons