Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2017

Blekinge

Två män har gripits misstänkta för rån efter att först ha krockat med sin bil och sedan stulit en annan bil när en förbipasserande veterinär stannade för att hjälpa till.

Männen ska ha kört västerut från Karlskrona och redan tidigare väckt uppmärksamhet då de körde på ett vårdslöst sätt. Strax innan klockan två på natten tog färden tillfälligt slut när de krockade sin bil vid sporthallen i Bräkne-Hoby, varpå en veterinär som såg olyckan stannade för att hjälpa till.

Annons

– Då blir han rånad på sin tjänstebil. Vi är inne i ett tidigt utredningsläge så jag kan inte gå in på några detaljer, men naturligtvis har det förekommit någon form av hot, säger Malin Pärmborn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Mannen ska inte ha skadats men ringde därefter polisen, och efter en viss biljakt kunde rånarna stoppas och gripas. De två männen är i 25- respektive 30-årsåldern.

Räddningstjänsten kallades till ett larm om brand på Järnia på Karlshamnsvägen i Ronneby vid 23-tiden, efter att någon sett rök från butiken.

Enligt räddningstjänsten ska röken dock ha kommit från däck, då man kört omkring och lekt med bilar på gatan utanför.

Sverige

En man på moped har omkommit efter att ha blivit påkörd bakifrån av en bil, skriver Aftonbladet.

Olyckan inträffade på riksväg 70 norr om Avesta på fredagskvällen.

– Vi har nu inlett en förundersökning om vållande till annans död, säger Erik Hiding, vakthavande befäl polisregion Bergslagen, till tidningen. (TT)

En man har omkommit och två män har fått allvarliga skador i en trafikolycka i Nässjö kommun.

– Bilen har gått av vägen och in i ett stort träd. Vad som är olycksorsaken vet jag inte, säger Sylve Jergefelt, insatsledare på Höglandets räddningstjänst.

Olyckan inträffade på väg 860 strax efter klockan ett natten till lördagen. Ingen annan bil var inblandad. Vägen var avstängd en timme under räddningsarbetet. (TT)

Annons

Det brinner rejält i en radhuslänga i Gävle sedan tvåtiden i natt.

– Det är en fullt utvecklad brand och det brinner fortfarande. Det finns inga uppgifter om skadade eller saknade, säger Tor Stens, befäl vid polisregion Mitt, till TT strax efter klockan fyra.

Även de två längorna i närheten har utrymts. Branden startade i utemöbler på en altan till ett av radhusen och spreds upp på vinden, enligt inre befäl på räddningstjänsten. Det finns ingen prognos om när branden kan vara släckt.

Hela taket brinner och flera brandstationer är på plats för att bekämpa elden, skriver Expressen.

En lokal i området har öppnats för dem som evakuerats från sina hem. (TT)

En lärare på en skola i Norrköping blev dödshotad av en mellanstadielev. Arbetsmiljöverket kräver nu att skolan åtgärdar arbetsmiljöproblemen, skriver Norrköpings Tidningar.

Läraren särade på två elever som bråkade. Den ena eleven började spotta, slå och sparka på läraren, som även fick jackan söndersliten. Eleven ska därefter, enligt lärarens anmälan till Arbetsmiljöverket, även ha uttalat dödshot. (TT)

Världen

Robert Mueller, särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen, har begärt att Vita huset bevarar samtliga dokument med anknytning till mötet i Trump Tower i juni förra året, då presidentens son Donald Trump jr, svärsonen Jared Kushner samt presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort träffade en rysk advokat, uppger en insatt källa som sett brevet till CNN.

Begäran omfattar sms, mejl, anteckningar och annan kommunikation och dokumentation rörande mötet. Inför mötet ska Trump den yngre ha blivit erbjuden komprometterande uppgifter om den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton. (TT)

En man som misstänks för inblandning i mordplaner på den svenske konstnären Lars Vilks har utlämnats till USA, enligt amerikanska medier. Den 52-årige mannen är den första utlänning som tas till USA för att ställas inför rätta för terrorism efter det att Donald Trump blev president, enligt nyhetssajten.

Annons

Mannen tillhörde kretsen kring amerikanskan "Jihad Jane" och anklagas för att ha försökt rekrytera personer för "våldsam jihad".

Han har såväl irländskt som algeriskt medborgarskap. En internationell arresteringsorder utfärdades i juli 2011, men USA fick avslag på två utlämningskrav. Han greps sedan i Barcelona i december 2015.

Colleen LaRose, "JIhad Jane", dömdes 2014 i USA till tio års fängelse bland annat för planer på att mörda Lars Vilks. (TT)

Människor i Polen fortsätter att demonstrera och oppositionspolitiker bär fångkläder i protest mot det kontroversiella lagförslaget om Högsta domstolen som under natten röstades igenom i det polska överhuset.

– Vi upplever att Polen sakta men systematiskt håller på att förvandlas till ett fängelse, sade oppositionspolitikern Jan Rulewski – en Solidaritet-aktivist under motståndet mot kommunismen – under debatten, iklädd fångkläder.

Lagförslaget innebär att alla domare i Högsta domstolen tvingas i pension och ger justitieministern befogenhet att utse nya. Det röstades igenom under natten mot lördagen, enligt Reuters, och skickas nu vidare till presidenten för en underskrift.

Tiotusentals människor demonstrerade återigen mot lagen under fredagen. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons