Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt, nationellt och internationellt.
Publicerad 26 maj 2016

Blekinge

Ett misstänkt farligt föremål hittades strax efter 05.00 vid stadshuset i Ronneby. Då polisen inte har kunnat utesluta att det rör sig om ett farligt föremål har polisens bombtekniker skickats till platsen för vidare bedömning.

Platsen är under morgonen avspärrad.

Annons

I övrigt har natten i Blekinge varit lugn.

Skåne

Natten i länet har varit mycket lugn, uppger polisen.

Sverige

En man i 30-årsåldern i Östergötland hann misshandla fyra personer och råna en på kort tid, innan han kunde gripas.

Brottsturnén i natt började på en gård söder om Borensberg utanför Motala där den påverkade mannen misshandlade tre kvinnor. En av dem fick ett kraftigt bett i ena kinden och även en sårskada i huvudet. En annan ska ha blivit sparkad och slagen, eventuellt med ett tillhygge.

Den tredje kvinnan ska också ha blivit slagen men inte lika illa.

– Därefter tog han sig till ett närbeläget hus där han rånade en person på dennes bil genom att uttala hot om att han skulle skjuta honom, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Mannen körde sedan i riktning mot Motala och stannade i Österstad vid ett hus där han tog sig in. Han blev där konfronterad av en man som bor i huset.

– I samband med det blev det tumult och mannen ska ha blivit slagen i huvudet med en flaska plus att han fick halva örat avbitet, säger Lindqvist.

Den misstänkte gärningsmannen körde sedan iväg med bilen igen men stoppades kort därefter av polis.

– Det var strax efter klockan halv ett så det var väl 20–25 minuter som det här hann utspelas på, säger Lindqvist.

Annons

Två av de misshandlade kvinnorna har förts till sjukhus i Lidköping. Den misshandlade mannen har körts till lasarett i Motala. (TT)

Världen

En gravid kvinna i Belize har konstaterats smittad med zikaviruset – det första fallet för en gravid i det centralamerikanska landet, och det andra fallet totalt.

Hälsomyndigheter misstänker också zika hos en andra gravid kvinna och håller på att analysera prover.

Just nu pågår en explosionsartad smittspridning av zika i Syd- och Mellanamerika. Det myggburna viruset kan orsaka fosterskadan mikrocefali (onormalt litet huvud) hos spädbarn. (TT)

Det solcellsdrivna planet Solar Impulse 2 har efter lite bekymmer nått ytterligare ett delmål på vägen mot att genomföra den första världsomflygningen på bara solkraft. Det skedde med en flygning från Dayton, Ohio, till den internationella flygplatsen Lehigh Valley i Pennsylvania – en flygtur på nära 17 timmar, uppger AFP.

Starten sköts upp av säkerhetsskäl sedan solpanelerna kommits åt under ett underhållsarbete, skriver Daily Mail.

Det var planets 13:e delsträcka av 16 de som planerats. Färden startade i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten i mars förra året, och det är också slutmålet. Totalt var den 35 000 kilometer långa resan tänkt att ta fem månader, varav 25 dygn i luften, men skador på batteriet gjorde att planet blev stillastående i nio månader

Det tjeckiska parlamentet har röstat ned ett förslag från regeringen om ett rökförbud på barer.

Bland dem som fällde förslaget finns ledamöter från regeringskoalitionens ANO. Premiärminister Bohuslav Sobotka rasar och kallar det hela en "skam" och anklagar dem för att vara i händerna på tobaksindustrin.

Finansministern och ANO-ledaren Andrej Babis slår tillbaka och säger att Sobotka har sig själv att skylla som gick med på krav från den konservativa oppositionen att tillåta speciella rökrum i barerna.

Annons

Enligt opinionsmätningar stöttar de flesta tjecker ett förbud. Enligt oppositionen skulle ett sådant kunna leda till att många barer tvingades lägga ned, speciellt på landsbygden.

Per Lidholm

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons