Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En lugn natt i Blekinge, enligt polisen.Men en stöldmisstänkt greps innan han skulle köra på Polenfärjan i Ystad.
Publicerad 19 januari 2017

Skåne

En man i 35-årsåldern greps i Ystad hamn när han skulle åka på färjan till Polen. Händelsen inträffade vid klockan 21.45 på onsdagskvällen.

Annons

– Vi hittade misstänkt stöldgods i bilen, så han är misstänkt för stöld alternativt häleri, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Det handlar bland annat om nya däck.

Två unga män greps på Sturup vid klockan 21.15 på onsdagskvällen. De misstänkt för försök till bedrägeri och ska ha beställt sportskor på internet med betalkort som inte var deras.

– Man har beställt varor med annans kort och så försökte man hämta ut det. Det är en firma som flyttar gods som hade det, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid Ystadspolisen.

Sverige

Lars Johansson (S), ordförande i kommunalt helägda fastighetskoncernen Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg, har använt en privat e-postadress för sitt uppdrag.

Ett mejlkonto han tömt på alla allmänna handlingar, enligt GT.

Annons

Det kan tidningen avslöja efter att ha begärt ut offentliga, allmänna handlingar hos Lars Johansson. Ett försök som slutade resultatlöst.

Ordföranden ska nämligen ha raderat allmänna handlingar från sin mejl så länge han varit ordförande, i över tre år.

– Så har jag alltid gjort, säger Lars Johansson till GT.

– Det skulle mycket väl kunna vara tjänstefel, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till tidningen.

Kommunala koncernen Förvaltnings AB Framtiden har fastigheter som sammanlagt är värda 77 miljarder kronor, enligt GT.

Polisen kallades till Krokom i Jämtland sedan en man i 25-årsåldern hotat en annan person med vapen.

Den regionala insatsgruppen och förhandlare kallades dit.

– Han grips på plats odramatiskt vid fyratiden, säger Rasem Chebil, RLC-befäl vid Jämtlandspolisen.

Den misstänkte och personen som blev hotad, och larmade, är bekanta med varandra, enligt polisen.

Ingen skadades vid händelsen. En förundersökning är inledd om grovt olaga hot och grovt vapenbrott. (TT)

Annons

Ett tiotal renar fick undsättas av räddningstjänsten i Lycksele efter att de hamnat i vattnet, skriver Västerbottens-Kuriren.

Djuren hade gått ner i en kraftkanal, full med vatten, i anslutning till en kraftstation och kunde inte ta sig upp.

– På vissa ställen var det ganska brant. Men vi lyckades med rep och lasso dra upp renarna på fast mark, säger Lars Jonsson, räddningsledare på plats, till tidningen.

Renarna tros ha hamnat i vattnet sedan de gått genom isen. (TT)

En kvinna har skadats svårt i en trafikolycka på riksväg 69 i Grycksbo i Falu kommun, skriver Dalarnas Tidningar.

En lastbil och en personbil var inblandade i olyckan och två personer fördes med ambulans till Falu Lasarett, varav en kvinna med svåra skador.

Enligt insatsledare Ove Nilsson, som betonar vikten av att ta det lugnt i trafiken, rådde det blixthalka i området.

– Det var väldigt halt på olycksplatsen. En tunn ishinna, vägen är riktigt lömsk, säger han. (TT)

Två lastbilar har vält i den kraftiga blåsten som råder på E45 mellan Jokkmokk och Arvidsjaur. Fordonen blockerar vägen och trafiken dirigeras om av polisen, rapporterar SR P4 Norrbotten.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

Annons

SMHI varnar för riktigt blåsigt väder i fjällen och norra Norrland. De råder storm i fjällen i norra Lappland och stormbyar eller mycket hårda vindbyar öster om fjällen.

E10 vid Riksgränsen är avstängd pågrund av de hårda vindarna i området. (TT)

Världen

Minst 47 människor har dödats i en bilbombsattack i norra Mali. Fem av de döda ska vara självmordsbombare. En bil lastad med sprängmedel exploderade utanför en militärförläggning i staden Gao.

Onsdagens attack riktade sig mot före detta rebeller som 2015 skrev under en fredsöverenskommelse med Malis regering. Jihadister som motsätter sig överenskommelsen har länge varit aktiva i regionen, trots att många av dem drevs bort av fransk militär i januari 2013.

Islamistgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) säger att dådet utfördes av en dess närstående grupper, Mourabitoum, som straff mot dem som samarbetar med Frankrike. Det rapporterar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktiviteter på nätet.

President Ibrahim Boubacar Keita har utlyst tre dagars landssorg med anledning av dådet, det värsta som drabbat Mail på senare år. (TT)

En manager, som anklagas för att ha förskingrat mer än 6,5 miljoner dollar från sångerskan Alanis Morissette och andra framstående personer, kommer att förklara sig skyldig i rätten, enligt åklagare, skriver USA Today.

Mannen har gått med på att erkänna sig skyldig till två grova brott som kan ge upp till 23 år i fängelse. Han ska ha tagit 4,8 miljoner dollar, ungefär 43 miljoner kronor, från Alanis Morissette och 1,7 miljoner dollar från andra.

Annons

Managern har tidigare sagt att han har investerat pengarna i illegal drogverksamhet, men säger nu enligt åklagarna att det var en lögn.

När han har förklarat sig skyldig kan han dömas till ett kortare straff, fyra till sex års fängelse. (TT)

Muslimer som greps i efterdyningarna av 11-septemberattacken 2001 har stämt höga toppchefer, bland annat FBI:s dåvarande chef. På onsdagen togs deras fall upp i högsta domstolen i USA.

De var frihetsberövade mellan tre och åtta månader. Myndigheterna har sagt att de behövde reda ut vilka av dem som hade terrorkopplingar.

Männen anser att de blev kvarhållna enbart eftersom de är muslimer. Tidigare instanser har dömt till männens fördel. (TT)

Fångar från fängelset Alcaçuz i nordöstra Brasilien flyttas nu för att undvika mer våldsamheter.

Medan fångarna kördes därifrån i bussar försökte fruar och flickvänner att blockera vägen, men skingrades av polis som sköt gummikulor.

I brutala våldsamheter mellan två rivaliserande gäng dödades i helgen 26 fångar. De flesta halshöggs.

Myndigheterna i landet har länge anklagats för att låta gängen styra i fängelser fyllda till bristningsgränsen. Brasilien har den fjärde största fängelsepopulationen i världen, med över 600 000 fångar. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons