Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En kvinna blev påkörd i Karlskrona på söndagskvällen.Och svensken Linus Sandgren har fått en Oscar för bästa foto med filmen "La la land".
Publicerad 27 februari 2017
Foto: Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Blekinge

En fotgängare fördes till sjukhus på söndagskvällen efter att ha blivit påkörd av en bil vid Norra Smedjegatan på Trossö.

Annons

Ambulans och polis skickades till platsen strax före klockan 20. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, fördes till sjukhus.

Under natten till måndagen uppger Landstinget Blekinge att hon är inlagd och lindrigt skadad.

Sverige

Det finns stora brister i den rättsliga kvalitén på Migrationsverkets asylutredningar. Kvalitén behöver förbättras framför allt på nya enheter, enligt tolv interna rapporter från lokala asylenheter som Sveriges Radios Kaliber har granskat.

Mycket nyanställd personal är en del av förklaringen till bristerna, enligt Migrationsverket. Fyra av tio som i dag arbetar som asylhandläggare rekryterades under 2016 och sju av tio har inte arbetat längre än två år.

Fackförbundet ST och Saco anser att personalens beslut påverkas av att ledningen har haft fokus på kvantitet snarare än kvalité.

För ett par veckor sedan rapporterade Sveriges Radios Kaliber om myndighetens interna utredning där 400 beslut fattade 2016 granskats, och där utredarna hittat brister i hälften.

Under 2016 fattades 112 000 beslut, nästan dubbelt så många som 2015. (TT)

En 22-årig sommarjobbare åtalas för vårdslöshet i sjötrafik, vållande till kroppsskada och brott mot lagen om fartygssäkerhet.

Annons

Han och fem kunder kastades över bord i hård sjö, när de färdades i en ribbåt på Västkusten.

Kunderna var ett par i 50-årsåldern och deras barn med respektive som skulle fira en födelsedag. Gästerna hade hyrt två vattenskotrar av en firma i Stenungsund. Då en av vattenskotrarna gått sönder ringde sommarjobbaren till sin chef och frågade vad han skulle göra. Chefen ska ha svarat "lös uppgiften", skriver Göteborgs-Posten.

Det slutade med att två av de yngre gästerna åkte iväg på den hela vattenskotern, medan de andra fick följa med på ribbåten, för att gästerna smidigt skulle kunna bytas av på vattenskotern.

Vid ett tillfälle gasade sommarjobbaren kraftigt och svängde samtidigt, och flera personer hamnade i vattnet, blåslagna och chockade.

22-åringen säger att han inte känt till att det krävs utbildning för att få köra ribbåtar. Ägaren till firman är inte åtalad och säger att det inte varit meningen att vikarien skulle köra gäster. (TT)

Världen

Linus Sandgren tilldelas en Oscar för bästa foto i filmen "La la land". "En man som heter Ove" fick däremot inga statyetter.

– När jag hörde mitt namn blev det bara svart, säger Sandgren till TT.

Och fel film ropades ut som bästa film på galan. Priset går inte till "La la land", utan till "Moonlight". (TT)

Annons

Häftiga regn och jordskred i Chile har förorenat den stora floden Maipo och tvingat myndigheterna att stänga av dricksvattnet för en stor del av hushållen i huvudstaden Santiago.

Omkring fyra miljoner människor är berörda, och restauranger och andra verksamheter som inte har dricksvatten har beordrats att hålla stängt. Starten på skolterminen har skjutits upp.

Fyra personer har hittills bekräftats döda till följd av ovädret. Sex personer saknas. (TT)

En fransman med egyptiska rötter – en historiker specialiserad på Förintelsen – förhördes i tio timmar och blev så när avvisad från flygplatsen i Houston. Hans ärende i Texas huvudstad: att föreläsa på ett universitetet.

62-årige Henry Rousso fick förklaringen att tjänstemannen som höll honom kvar var "oerfaren" och därför inte kände till hela regelverket. Förste sedan flera advokater och universitetets ordförande gripit in släpptes Rousso in i USA.

Donald Trump skrev i slutet av januari under en presidentorder om inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder, dock inte Egypten. Inreseförbudet hävdes av ett beslut i federal domstol. (TT)

Donald Trumps kandidat till att bli ny minister för den amerikanska flottan, Philip Bilden, har dragit sig ur, enligt Pentagon.

Bilden är den senaste i raden av namn som inte vill vara med i presidentens regering.

Försvarsminister Jim Mattis är besviken men respekterar beslutet, säger han i ett uttalande. "Det var ett personligt beslut grundat i integritetsfrågor och de stora utmaningar som väntade när han skulle skiljas från sin affärsverksamhet." (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons