1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Tonåring avliden efter skottlossning i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Två tonåringar fördes till sjukhus med livshotande misstänkta skottskador på lördagskvällen. På söndagsmorgonen uppger Region Skåne att en av dem avlidit.

Det var strax efter klockan 21, bara minuter efter smällen i annat område i centrala Malmö, som polis och ambulanspersonal larmades till en restaurang vid Möllevångstorget.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Detta med anledning av misstänkt skottlossning. På platsen, som spärrades av, hittades en ung man med misstänkta skador. Han fördes till sjukhus.

Även en till ung man kom in till akuten i Malmö ungefär samtidigt, i en privat bil. Även han med misstänkta skottskador, enligt polisen.

Bådas skador är livshotande, uppgav Region Skåne först. Senare att den ene av dem avlidit.

De två är mellan 15 och 18 år gamla.

Polis skickades även till sjukhuset och till en början spärrades akutmottagningen av för att skydda vårdpersonalen.

Senare på natten mot söndagen uppger polisen att ett flertal platser har spärrats av för tekniska undersökningar. Man förhör vittnen och knackar dörr. Övervakningsfilm från Möllevångstorget ska analyseras.

Polis ska även synas mer utomhus i Malmö den närmaste tiden.

Sent på lördagskvällen började ett mindre hus brinna vid Skogsby söder om Tyringe.

Larmet om branden kom klockan 22.35. Räddningstjänst och polis skickades till platsen.

– Det är en liten stuga som är helt övertänd när vi kommer fram. Det är inget för oss att göra, vi låter den brinna ner, säger Christian Thulin, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm, klockan 23.20.

En person som var i den cirka fem gånger fem meter stora byggnaden ska själv ha slagit larm och tagit sig ut.

– Ingen är skadad, säger Thulin.

Brandorsaken är oklar inledningsvis.

– När räddningstjänsten är klara där kommer vi att spärra av för en teknisk undersökning. Vi har inget som tyder på att det är anlagt i nuläget, men man vet aldrig, säger Rickard Karlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Världen

Australiska myndigheter varnar för ökad brandrisk i delstaten New South Wales då väderförhållandena förutspås bli värre nästa vecka, rapporterar SBS News.

– När torr luft kombineras med höga temperaturer, och framför allt med starkare vindar, leder det till mycket intensiva bränder men också väldigt snabbrörliga bränder, säger Dean Sgarbossa vid landets meteorologiska institut till ABC News.

Myndigheterna råder nu invånarna att förbereda sig.

"Tisdagen den 12 november kommer att bli en farlig dag. Utbredda områden med allvarlig och extrem brandfara. Med så många bränder som redan härjar kommer hus och liv att vara i fara. Om du hotas av brand är det inte säkert att du kommer att få hjälp. Börja vidta åtgärder nu, skriver räddningstjänsten på Twitter.

Bränderna tros också närma sig mer tätbebyggda områden i New South Wales. Bland annat storstadsregionen Sydney.

Över 70 bränder härjar i delstaten, ett trettiotal utom kontroll. Sedan i fredags har tre personer omkommit och över 30 skadats. Minst 150 hem har förstörts. (TT)

Hongkong-aktivister har signalerat att protester ska hållas vid flera köpcentrum under dagen, precis som man gjorde för en vecka sedan.

Då drabbade polisen och de flera hundra demonstranterna samma i våldsamma konfrontationer.

Under lördagen samlades flera tusen personer för en minnesstund för en 22-åring som avled efter ha fallit från en hög byggnad i samband med förra veckans protester. Aktivister har även uppmanat till strejk på måndag. (TT)