Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Polisbil in i träd utanför Trelleborg.

Skåne

Vid klockan 00.40 på natten till tisdagen kom larm om en singelolycka med personbil söder om Alstad. Flera medier berättar att det rör sig om en polisbil under utryckning och att två poliser förts till sjukhus.

Fem enheter från räddningstjänsten samt två ambulanser skickades till olycksplatsen på väg 621, enligt SOS Alarms händelseinformation. Även polis larmades dit.

– En personbil har kört in i ett träd. Två personer är inblandade. Vi har hjälpt en person ur fordonet och minst en person kommer att föras till sjukhus. Skadeläget är oklart, men båda personerna är vakna och talbara, säger Mattias Andersson, inre befäl vid Räddningstjänsten syd, klockan 01.30.

Enligt Region Skåne har en man i 35-årsåldern förts till Lasarettet i Ystad med lindriga skador.

Men enligt uppgifter till flera medier har alltså två poliser förts till sjukhus.

– Det var en radiobil som var på väg till ett inbrott. Poliserna i bilen klagade på nacksmärtor och de fördes till sjukhus för en rutinkontroll, men det ska inte ha varit några allvarliga skador, säger Conny Strömberg, vakthavande befäl vid polisen region syd, till SVT nyheter Skåne.

Polisbilen behövde bärgas.

Sverige

Vid midnatt mot tisdagen brann fordon på nytt vid Campus Västervik. Larmet kom klockan 00.15, nästan precis samma tid som larmet om bilbrand på samma plats i Västervik bara ett dygn tidigare.

Natten mot tisdagen ska det ha varit en personbil och en mopedbil som brann.

– De är så pass förstörda att de inte kan tas i bruk igen, säger Joakim Andrén, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand och ska göra en teknisk undersökning. Tidigt på tisdagsmorgonen är ingen person misstänkt.

Världen

Polisen i Nya Zeeland har inlett en förundersökning om omständigheter som lett till att hittills fem personer bekräftats ha omkommit efter vulkanutbrottet på turistdestinationen White Island.

Det uppger polischefen John Tims på en presskonferens, där han även säger att de åtta personer som fortfarande saknas troligen har omkommit.

– Jag skulle säga att allt tyder på att ingen har överlevt på ön, säger Tims. (TT)

Finland får i dag världens yngsta regeringschef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksammas världen över, särskilt som alla fem regeringspartier i Helsingfors nu företräds av kvinnor.

Och Sverige blir ensamt i Norden med en man vid rodret.

Marin är från Socialdemokraterna, SDP. De andra i Finlands styrande femklöver är Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Alla utom Henriksson är mellan 30 och 35 år.

Finland kniper titeln världens yngsta nationella ledare i hård konkurrens. 33-årige Sebastian Kurz avgick visserligen som Österrikes förbundskansler i våras, men kan efter ett nyval snart vara tillbaka. (TT)

Sydkorea meddelar att landet har stängt tio av sina totalt 60 kolkraftverk i landet. Anledningen: att begränsa utsläppen av fossila bränslen i landet.

Planen är att totalt 15 kolkraftverk ska stängas ner före februari 2020 och att 41 av de kvarvarande verken ska gå på 80 procents kapacitet.

Kolkraften står för 40 procent av landets elförsörjning, men enligt myndigheterna är den produktion som återstår tillräcklig för att förse koreanerna med el. (TT)

Ett chilenskt flygplan som tillhör landets militär rapporteras saknat. 38 personer, varav 21 passagerare, uppges vara ombord.

Fraktplanet, ett Herculesplan, var på väg från Punta Arenas i södra delarna av landet till Antarktis när flygledningen tappade kontakten med planet.

En intensiv sökinsats pågår. (TT)