Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.
Publicerad 3 april 2020

Här saknas innehåll

Sverige

Flera strandsatta svenskar finns enligt UD ombord på ett plan som lyfte från Lima i Peru under torsdagskvällen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Totalt är omkring 290 skandinavier, som har varit fast i Peru på grund av reserestriktioner, på väg hem med flyget som beräknas landa i Köpenhamn under morgonen, uppger SAS för radion.

Resan har arrangerats i samarbete med det danska utrikesdepartementet. (TT)

Coronaviruset trivs bäst i de övre luftvägarna, visar en studie publicerad i tidskriften Nature. Det kan vara en av anledningarna till att viruset sprids så lätt, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Coronaviruset skiljer sig därmed från sarsviruset som spreds 2002–2003 och som förökade sig bäst i de nedre luftvägarna och orsakade svårare symptom.

Skräckscenariot är ett virus som är bra på både och.

– Vi ser ju att det finns allvarligare fall av covid-19, så i vissa fall kan det ta sig längre ner i luftvägarna. Covid-19 kan föröka sig både i de övre och nedre luftvägarna, säger Stefan Schwartz, professor i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion. (TT)

Världen

Invånarna i Wuhan i Kina uppmanas att fortsatt att hålla sig isolerade och att undvika att lämna sina hem, om det inte är absolut nödvändigt – för att minska den höga risken för en ny våg av coronaviruset.

Det säger Wang Zhonglin, kommunistpartiets ledare i mångmiljonstaden, i ett uttalande.

Wuhan, Hubeiprovinsens huvudstad, var coronakrisens först drabbade stad och tidigast den 8 april får någon lämna staden. 3 199 har avlidit i covid-19 i Hubei. (TT)

Annons

Larmet kom i höstas: Torra klippkanter vittnade om den värsta torkan på flera årtionden i södra Afrika och de mäktiga Victoriafallen vid gränsen mellan Zambia och Zimbabwe hotades. I stället för ett stort dån när vattenmassorna faller hundra meter var det tyst.

Men nu har vattnet – och dånet – kommit tillbaka, skriver The Times.

Enligt tidningen föll förra veckan 4 255 kubikmeter vatten genom fallen varje sekund – fem gånger så mycket som under samma period i fjol och tio gånger så mycket som i januari.

Fallen är dock tills vidare stängda för besökare, med anledning av coronaviruset. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons