Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen prejade bil av vägen efter butiksinbrott.
Lastbilskapell sönderskuret i Blekinge.
Publicerad 16 april 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En butik i Mörrum utsattes för inbrott under natten till torsdagen.

Det var vid klockan 02.45 som larmet gick i butiken, vilken bland annat säljer gräsklippare över nätet. Väktare åkte till platsen.

Annons

– Två personer skrämdes på flykten och hoppade in i en bil, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Väktarens kollega förföljde i sin tur flyktbilen. Efter att man åkt till Pukavik kunde en polisbil från Kristianstad preja den flyende bilen av vägen.

– Det blir stopp där i diket i låg hastighet, inga skador, säger Magnus Hansson.

I bilen fanns två män i 30-årsåldern som båda nu misstänks för stöld. Godset fanns dock inte i bilen utan hittades på en åker och ska ha slängts i flykten.

Föraren misstänks även för våldsamt motstånd, grov olovlig körning, drograttfylleri, ringa narkotikabrott (eget bruk) och brott mot knivlagen.

Passageraren misstänks i sin tur även för narkotikabrott (eget bruk). Båda två omhändertogs för provtagning samt förhör och skulle sedan släppas.

Här saknas innehåll

En lastbilsförare fick kapellet på sin lastbil sönderskuret i Förkärla under natten till torsdagen.

– Föraren vaknar av att någon är runt bilen. Och när han går ut hoppar tre personer in i en bil och sticker, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Föraren ska då ha upptäckt att man stuckit hål i kapellet på lastbilen. Polisen har därför skrivit en anmälan om förberedelse till stöld.

– Kollegorna i Kalmar stoppar en timme senare en bil som stämmer in på signalementet. Det sitter tre personer i den. Vi kan dock inte knyta dem till detta även om mycket stämmer in på det som hände i Förkärla.

Annons

Personerna kontrollerades och identifierades, men är inte misstänkta i nuläget.

Sverige

Två personer tros ha blivit knivskurna i samband med ett bråk i en lägenhet i Skövde på onsdagskvällen. Enligt polisens webbplats har en kvinna lindriga skador, medan en man fick något mer allvarliga skador i bråket.

Polisen misstänker att bråket skedde inne i en lägenhet. Två personer som befann sig där har gripits, misstänkta för mordförsök.

De inblandade känner enligt polisen varandra sedan tidigare. (TT)

En brand utbröt på S:t Görans psykakut natten till torsdagen. En person blev brännskadad och ytterligare en fick rökskador efter branden.

Räddningstjänsten lyckades släcka elden innan den spred sig, men den orsakade kraftig rökutveckling.

– En patient har enligt uppgift tänt på en kudde och då blivit brännskadad och det ska vara ytterligare en på sjukhuset som fått rökskador, oklart om det rör sig om en patient eller en anställd, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse och vållande till kroppsskada men den misstänkte är ännu inte gripen. (TT)

Världen

Minst ett par dussin rohingyer har hittats döda på en båt de klev ombord på för två månader sedan. Ytterligare nästan 400 rohingyer har kunnat räddas från fartyget.

Bangladeshisk kustbevakning fick ett tips om flyktingarna, som tillhör en muslimsk minoritet från grannlandet Myanmar, och kunde efter tre dagars sökande undsätta dem.

Annons

– Vi har räddat 382 rohingyer från en stor överfylld trålare och förde dem till en strand nära Teknaf. De svalt, säger Shah Zia Rahman vid kustbevakningen.

Flyktingarna hade antagligen tänkt försöka ta sig till Malaysia från flyktingläger i Bangladesh, men vänt. (TT)

Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, som svar på att USA:s president Donald Trump meddelat att landet fryser sin finansiering av världshälsoorganisationen.

Stiftelsen är den näst största givaren till WHO bakom USA, och ökar bidraget från 100 till 250 miljoner dollar. USA stod förra året för omkring 400 miljoner.

– Att minska stödet till WHO är helt orimligt. Vi behöver ett globalt koordinerat stöd, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates, och fortsätter:

– När du är i en kris som den här, är det alle man på däck. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons