Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är ställena där du smittas

Nästan 43 000 personer har hittills konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige. Den verkliga siffran är förmodligen mångdubbelt högre.
Men var någonstans smittas folk egentligen? Nyckelordet är "nära". En enda missriktad, virusspäckad nysning kan vara nog för att trilla dit.
Coronaviruset • Publicerad 6 juni 2020
Hemma – det är där smittan sprids. Om du inte ser upp, vill säga. Håll dig i din egen bubbla, och undvik nya kontakter, manar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Hemma – det är där smittan sprids. Om du inte ser upp, vill säga. Håll dig i din egen bubbla, och undvik nya kontakter, manar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Arbetsplatser kan vara smittställen, så se till att hålla avståndet. Arkivbild.
Arbetsplatser kan vara smittställen, så se till att hålla avståndet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Tätt? Byt vagn råder smittskyddsläkaren. Arkivbild.
Tätt? Byt vagn råder smittskyddsläkaren. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Nu ökas kontrollerna på krogar och uteserveringar. Arkivbild.
Nu ökas kontrollerna på krogar och uteserveringar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nästa helg släpps reserestriktionerna, men fortfarande sprids smittan i landet. Under den gångna veckan har mellan ett par hundra och över tusen nya sjukdomsfall konstaterats varje dag. Ändå sägs spridningen vara på väg ned, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är ändå så att färre läggs in för intensivvård nu. Att antalet nya smittade är på samma nivå beror nog på att vi testar fler nu, säger han.

Annons

Frågan är: Var smittas vi?

Hemma

– Internationellt, utifrån till exempel stora kinesiska studier, är det mycket som pekar på att det sker inom familjen, där ser man att det finns ett mönster. Det handlar om långa nära kontakter, inte bara att man springer förbi, säger Tegnell.

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, är inne på samma linje.

– Därför är det extra viktigt att man inte träffar äldre, så att de inte får den där första nysningen på sig om man precis blir sjuk, säger hon.

Arbetsplatsen

Allt handlar om nära kontakt, förklarar Tegnell.

– Riskkontakter etableras på avstånd mindre än två meter. Det händer på arbetsplatser, säger han.

– Man ska ha möten på håll, och inte vara för tätt inpå varandra. Det räcker sannolikt att bli nyst på en gång om det är mycket virus i nysningen, så man ska inte vara nära varandra, säger Maria Rotzén Östlund.

Kollektivtrafik

Annons

Avstånd gäller också i kollektivtrafik, som tunnelbanan eller bussen, förklarar hon. Fast det kan vara svårt i bland, när folk står packade i rusningstid.

– Om man märker att det är särskilt trångt i en vagn så är det bäst att byta, säger hon.

Tåg, flygplan

Tåg och flygplan är också situationer då man riskerar att vara för nära varandra, om inte tillräckliga åtgärder vidtas. Nu när vi får resa igen är det extra viktigt att tänka på det.

– Distansen på två meter gäller fortfarande. Det kan dock vara svårt på flygplan, säger Rotzén Östlund.

Restauranger och barer

– Restauranger kan vara ett ställe då man är nära, och sitter en längre tid, säger Tegnell.

Köbildning utanför kan också vara ett problem, enligt Rotzén Östlund.

– Jag vet att de flesta jobbar jättemycket med säkerheten. Men det händer att gäster flyttar runt bord. Där har man själv ett ansvar, säger Maria Rotzén Östlund.

Det händer att folk dricker ur vandras glas på krogen, konstaterar hon, men det måste absolut undvikas nu, understryker hon.

Annons

Nya kontakter

Anders Tegnell förklarar att det som ska undvikas är nya kontakter, det vill säga att träffa sådana som man vanligtvis inte är nära.

– Då blir det färre smittkedjor. Fransmännen talar om att man ska leva kvar i sin bubbla. Då blir det ingen spridning vidare.

Fast smittan kan ju ändå komma in i bubblan via de kontakter med andra som man ändå har. Då gäller det att hålla den där, och inte umgås med nya människor, konstaterar han.

Utomhus

Utomhus är oftast bra, och det är ju dit vi hänvisas för att träffa andra, på avstånd. Men även här finns risker.

– I parkerna i Stockholm är det för tätt. Det innebär en risk det också, säger Rotzén Östlund.

Fakta: Stränga råd inför resor

Inrikes resor kan ske från och med den 13 juni, meddelade regeringen i torsdags. Men inte hur som helst. Folkhälsomyndigheten ger ganska stränga råd på sin hemsida. Det är avstånd som gäller, liksom att avstå från nya kontakter. Regler och rekommendationer ska också ges till exempelvis campingplatser, restauranger och gallerior, och kontrollerna ska förstärkas. Dessutom ska utökad testning och smittspårning genomföras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons