Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här kan Nyans ha fått var femte röst

"Inte som andra partier" .
Så marknadsför sig Nyans som kan ha passerat spärren och därmed vara på väg att ta plats i Landskrona.
I en av kommunens socialt utsatta stadsdelar Norrestad kan mer än var femte röst nu ha gått till det nya partiet.
Politik • Publicerad 13 september 2022
Adnan Balic röstar på partiet Nyans och har blivit medlem. Han vill engagera sig i partiet, som ser ut att komma in i kommunfullmäktige i Landskrona.
Adnan Balic röstar på partiet Nyans och har blivit medlem. Han vill engagera sig i partiet, som ser ut att komma in i kommunfullmäktige i Landskrona.Foto: Ola Torkelsson/TT
Sead Busuladzic representerar partiet Nyans i Landskrona.
Sead Busuladzic representerar partiet Nyans i Landskrona.Foto: Ola Torkelsson/TT
Shado Sallnai, väljare i Norrestad i Landskrona, där partiet Nyans ser ut att komma in i kommunfullmäktige.
Shado Sallnai, väljare i Norrestad i Landskrona, där partiet Nyans ser ut att komma in i kommunfullmäktige.Foto: Ola Torkelsson/TT
Lars Åke Jansson visar runt i sitt hemkvarter Koppargården i Norrestad i Landskrona,
Lars Åke Jansson visar runt i sitt hemkvarter Koppargården i Norrestad i Landskrona,Foto: Ola Torkelsson/TT

– Partiet Nyans – jag har röstat på dem!

Adnan Balic kommer springande vid den stora livsmedelsbutiken som ligger ett stenkast från tågstationen i Landskrona. Om fem minuter börjar dagens arbetspass – men när han hör att TT ställer frågor om stadens nya parti vill han absolut vara med och svara.

Annons

– Det är ett parti som vill förändra mycket, och att alla ska känna sig lika mycket värda i samhället. Att alla invandrare ska känna sig trygga i Sverige, säger Adnan Balic och slår ut med händerna:

– Det kan gynna allihopa i framtiden!

"Folk har tagit våra valsedlar"

Än så länge särredovisas inte röstfördelningen för "övriga partier" i Landskrona kommun. Först när länsstyrelsen är klar med den slutliga rösträkningen kommer det att framgå vad som ryms inom “övriga partier” och därmed hur många röster som Nyans fått i Landskrona.

Men en sak är säker – i nuläget samlar gruppen "övriga partier" 3 procent av de totala rösterna. En siffra som saknar motstycke under gångna val.

Spärren för att få mandat i kommunfullmäktige utgör i Landskrona bara 2 procent – och även om det inte är klarlagt att rösterna gått till Nyans gör sig man sig nu redo för att faktiskt komma in.

– Ja, det ser ut så, säger Sead Busuladzic, Nyans kandidat i Landskrona, och berättar att man inför valet var vid de distrikt där gruppen "övriga partier" fått stort stöd.

– Till exempel i Norrestad där över 20 procent har röstat på övriga partier. Vi har ju varit vid vallokalerna, folk har tagit våra valsedlar och sagt att de ska rösta på oss.

Enligt Valmyndighetens preliminära siffror har 21,6 procent av rösterna gått till gruppen "övriga partier" i den socialt utsatta stadsdelen Norrestad.

"Vi tar avstånd"

Sead Busuladzic beskriver Nyans som minoritetsvänligt med fokus på frågor som rör diskriminering, integration och att representera grupper som annars inte hörs. Lokalt vill Sead Busuladzic gärna försöka få till stånd något slags kommunalt integrationsprojekt så att Landskronabor kan mötas, berättar han för TT. Övergripande vill Nyans satsa på skolan samt förbjuda koranbränningar och karikatyrer av profeten Muhammed.

Det har stormat en hel del runt det nya partiet, som leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts ur Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Annons

Nyans har under året bland annat figurerat i samband med den pågående upprörda debatt där det funnits uppfattningar om att svenska myndigheter omhändertar muslimska barn.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning även visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer. Det hände på sociala medier – för flera år sedan, säger Sead Busuladzic som säger att flera personer har stängts av.

– Vi tycker det är allvarligt. Vi är ett minoritetsvänligt parti och det går absolut inte att man hetsar eller har negativa åsikter om någon minoritet över huvud taget – eller någon annan utsatt grupp.

"Jag känner inte igen"

På gårdarna mellan flerfamiljshusen i området Koppargården i Norrestad råder stiltje under lunchtid. Barnen är i skolan, några byggarbetare jobbar vid en husfasad. Annars rör sig få vuxna ute i septembersolen.

Här verkar få ha hört talas om partiet Nyans.

– Nej, jag känner inte igen det, säger Shado Sallnai, som arbetar med städning inom hemtjänsten och just är på väg upp på sin arbetscykel för att ge sig i väg till nästa uppdrag.

TT: Hur tror du att människor här i Norrestad har röstat?

– Jag tror – jag har frågat många – jag tror att de har röstat på Socialdemokraterna.

En bit därifrån kommer Khaled Hassan gåendes. Han har följt söndagens valresultat, men bara på riksnivå, säger han.

– Jag har inte kollat på resultaten här i kommunen, jag har bara kollat i landet.

Annons

TT: Har du hört talas om partiet Nyans?

– Ja, jag har läst om dem, läst om att de har invandrare och att de är emot att bränna Koranen.

Lars Åke Jansson som bor i området sedan drygt 15 år har hört talas om Nyans – men vet ingenting.

– Deras budskap har inte nått ut här tycker jag, säger han och fortsätter:

– Jag har inte sett en gubbe ute, inget plakat. Ingenting.

Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans har i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons