Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här räknas onsdagsrösterna

Räkningen av de avgörande förtidsrösterna och utlandsröster har börjat.
I Stockholms stadshus är räknarna inställda på att jobba sent.
Politik • Publicerad 14 september 2022
Vid 06.30 på onsdagsmorgonen kom rösträknaren Claes Johan Alexandersson (till vänster i bild) till Stockholms stadshus. Tillsammans med omkring 150 andra kommer han att jobba tills åtminstone riksdagsrösterna är räknade. "Jag stannar tills det är klart", säger han.
Vid 06.30 på onsdagsmorgonen kom rösträknaren Claes Johan Alexandersson (till vänster i bild) till Stockholms stadshus. Tillsammans med omkring 150 andra kommer han att jobba tills åtminstone riksdagsrösterna är räknade. "Jag stannar tills det är klart", säger han.Foto: Pontus Lundahl/TT
Sluträkning av utlandsröster och sena förtidsröster i Stockholm stadshus.
Sluträkning av utlandsröster och sena förtidsröster i Stockholm stadshus.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Jag stannar tills det är klart, det här är bland det roligaste jag vet, säger Claes Johan Axelsson, en av dem som tillbringar dagen i Stockholms stadshus.

Totalt ska kuvert från omkring 28 000 väljare öppnas. Inuti kuverten ligger ytterligare kuvert med röstsedlar som läggs ner i urnor, precis som i vallokalerna på söndagen.

Annons

Runt 150 rösträknare är på plats och det råder en uppsluppen men koncentrerad stämning. Vid avlånga bord sitter räknarna och de flesta är inställda på en långa dag. Claes Johan Axelsson har rollen som bordschef, vilket innebär att han svarar på frågor från dem som räknar, vid ett av de sex långborden. Det är många händer i luften.

Tveksamma röster

– Många frågor handlar om tveksamma röster, där man i vallokalen i söndags inte kunnat avgöra om de ska ogiltigförklaras eller inte. Det kan till exempel vara kuvert med två gula röstsedlar, säger Claes Johan Axelsson.

Det är ett exempel på när rösten ogiltigförklaras. En annan tveksamhet kan vara om en utlandsboende har röstat i alla tre val men bara har rösträtt i riksdagsvalet.

– Då godkänner vi riksdagsvalet, säger Claes Johan Axelsson, som till vardags jobbar på Frälsningsarmén.

Förutom förtidsröster från i lördags och söndags och utlandsröster är det just de tveksamma rösterna som bedöms på nytt och antingen räknas eller ogiltigförklaras under onsdagen.

Andra chans

– Man kan säga att de får en andra chans här säger Eva Debels, chef på valnämndens kansli i Stockholm.

I dag är det främst journalister på plats men eftersom rösträkningen är offentlig är vem som helst välkommen att titta förbi.

– Men det är ovanligt, det kan komma någon enstaka, säger Eva Debels.

Dariush Atrini har jobbat med just onsdagsräkningen vid flera val. Hittills har han aldrig tappat räkningen.

– Knepet är att så fort man känner sig trött eller börjar tappa koncentrationen så reser man på sig och går bort från bordet, tar en kaffe eller äter något, säger han.

Annons

Det är blandade åldrar på rösträknarna men en snabb överblick tyder på att de flesta är över 50. De flesta som TT pratar med säger att de är där för att stötta den demokratiska processen.

Ett hedersuppdrag

– Det känns som ett hedersuppdrag och genom att räkna gör jag någonting för hela proceduren kring röstningen. Och så är det ju jätteroligt att sitta en hel dag i Blå hallen i stadshuset, säger Leonor Modée.

Den som tänkt hålla ångan uppe med energidryck vid bordet får tänka om, all mat och dryck är bannlysta från rösträkningsborden. Men pauser får de ta när de vill och kaffe serveras för- och eftermiddag liksom lunch i Stadshusets restaurang.

– Nu har vi beställt hit renklämmor till i kväll också, eftersom det kommer ta längre tid än vi först räknat med, säger Eva Debels.

När rösterna är räknade och avprickade i röstlängden transporteras de liksom andra röster vidare till Länsstyrelsen. Där räknas de ytterligare en gång. Alla valsedlar sparas sedan fram till nästa val.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons