Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Havsörnens bo kan följas i direktsändning

Det är inte bara vandrande älgar som lockar tittare – nu får de konkurrens av havsörnar.
Via en webbkamera går det nu att följa från ett havsörnsbo på Stora Karlsö, sydväst om Gotland.
Djur • Publicerad 10 maj 2022
En havsörn med fisk i klorna i Norge. Arkivbild.
En havsörn med fisk i klorna i Norge. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/AP/TT

Vanligtvis hemlighålls havsörnarnas häckningsplatser eftersom fåglarna är störningskänsliga, skriver Stora Karlsö i ett pressmeddelande.

Förbudet mot att störa örnarna finns kvar, men i samråd med länsstyrelsen på Gotland har Karlsö jagt- och djurskyddsförening valt att öppet redogöra för häckningen – och sänder via en webbkamera live från ett bo på öns hemsida.

Annons

På det sättet kan man följa boet och örnarna utan att störa.

I boet finns en unge som kläcktes i början av april.

"Tack vare kameran kommer både vi forskare och allmänheten att kunna följa örnarna de närmaste veckorna. Den som tittar får gärna rapportera intressanta observationer", säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och projektledare för forskningsprojektet Baltic Seabird på Stora Karlsö, i pressmeddelandet.

Havsörnen var för 100 år sedan utrotningshotad och 1924 fridlystes den, då det fanns mindre än 100 par kvar i Sverige. Numera finns det omkring 1 000 havsörnpar i Sverige.

Fakta: Havsörn

Havsörnen är Europas största örn och kan bli upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna. Kroppen kan bli en meter lång men väger trots det bara 4–7 kilo.

På 1970-talet startades Projekt havsörn av Naturskyddsföreningen, då det endast fast omkring 150 exemplar av fågeln. Numera finns det ett tusental havsörnspar.

Källa: Naturskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons