Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Havstemperaturen högsta hittills i maj

Rekordhöga yttemperaturer och minskande havsis världen över. Det visar månadsrapporten för maj från EU-finansierade Copernicus climate change service.
Klimat • Publicerad 7 juni 2023
Årets majmånad hör till en av de varmaste sedan 1979. Arkivbild.
Årets majmånad hör till en av de varmaste sedan 1979. Arkivbild.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Klimatbulletinen visar att både havsytans temperatur och den genomsnittliga marina lufttemperaturen över världens isfria hav låg över 19 grader, vilket är de högsta som registrerats för månaden sedan mätningarna började 1979.

En El Niño-effekt, som dök upp regelbundet över Stilla havet, gjorde landtemperaturerna under maj till de näst högsta hittills – 0,7 grader svalare än den allra varmaste majmånaden som var 2020.

Annons

Temperaturerna över land låg i genomsnitt nära det normala över större delen av Europa, medan både Kanada, Afrika och Sydostasien hade det betydligt varmare. Över Australien och i området mellan nordvästra Indien och södra Sibirien var det däremot svalare än normalt.

Samtidigt som temperaturerna steg i Europa och visade torrare förhållanden än vanligt över södra Skandinavien och större delen av Iberiska halvön var maj också blötare än genomsnittet över större delen av södra Europa, med kraftiga regn bland annat i Italien.

Istäckningen över Antarktis var under den här perioden, för tredje gången i år, rekordlåg – 17 procent under genomsnittet. I Arktis låg istäckningen mycket nära genomsnittet och var nästan identisk med samma period i fjol.

Data i klimatbulletinen baseras på analyser gjorda av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig referens till El Niño.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons