Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Historiskt hög vinst för Zaras ägare

Ekonomi • Publicerad 14 september 2022
En Zara-butik i Madrid, Spanien. Arkivbild.
En Zara-butik i Madrid, Spanien. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Stigande inflation och nedstängning i Ryssland har inte hindrat butikskedjan Zaras ägare Inditex att göra en mångmiljardvinst.

För de inledande sex månaderna blev nettovinsten 1,8 miljarder euro (motsvarande 19,2 miljarder kronor), en 41-procentig ökning jämfört med 2021 och en "historiskt hög" vinst enligt den spanska klädjätten.

Annons

Inditex har som många andra västerländska aktörer valt att stänga ned all sin verksamhet i Ryssland. För modekoncernen handlar det om 502 butiker och företaget har avsatt 216 miljoner euro kopplat till beslutet avseende Ryssland.

Inledningen av tredje kvartalet har också börjat positivt. Bolaget skriver att "höst och vinterkollektionen mottagits väl" och att försäljningen "ökat elva procent jämfört med rekordperioden 2021".

Under morgondagen kommer försäljningssiffror för konkurrenten H&M vars aktie pressats rejält den senaste tiden på Stockholmsbörsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons