Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höga elkostnader kan ge lägre villapriser

Ekonomi • Publicerad 13 februari 2022
Stigande elkostnader kan i förlängningen ge effekt på bostadsmarknaden med sjunkande villapriser. Arkivbild.
Stigande elkostnader kan i förlängningen ge effekt på bostadsmarknaden med sjunkande villapriser. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Elkostnaden för husägare kan öka med 50 procent de kommande åren, skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, på DN:s debattsida.

Enligt en analys från Energiföretagen kan elbehovet i Sverige komma att fördubblas fram till 2045.

Annons

"Även om mycket ny el planeras i närtid är det inte en alltför vågad gissning – sett till de långa tillståndsprocesserna – att utbyggnaden inte kommer att kunna hålla jämna steg med den ökade efterfrågan, med stigande elpriser som följd", skriver Boije.

En långvarig fördubbling av elpriset kan i sin tur påverka bostadsmarknaden, där priset för en eluppvärmd villa kan sjunka med 20 procent, enligt en färsk rapport från SBAB.

"Energibesparande investeringar, som värmepumpar och solpaneler, kan dock väsentligt dämpa ett sådant prisfall, och blir således än mer lönsamma vid stigande elpriser", skriver Robert Boije i DN.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons