Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höjd styrränta i Norge – kan behövas mer

Den norska centralbanken, Norges Bank, höjer styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4 procent. Den norska styrräntan är därmed på den högsta nivån sedan finanskrisen 2008.
Men det kan behövas mer, enligt chefen Ida Wolden Bache.
Ekonomi • Publicerad 17 augusti 2023
Norges centralbank, med chefen Ida Wolden Bache, fortsätter strama åt penningpolitiken med ännu en räntehöjning. Arkivbild
Norges centralbank, med chefen Ida Wolden Bache, fortsätter strama åt penningpolitiken med ännu en räntehöjning. ArkivbildFoto: Stian Lysberg Solum NTB/TT

"Går det som vi nu tror höjer vi styrräntan ytterligare uppåt i september", skriver Ida Wolden Bache i ett pressmeddelande.

Räntehöjningen – i linje med vad Norges Bank flaggade för i juni – är den senaste i raden av styrräntehöjningar i Norge sedan september 2021, då Norges Bank var en av de första centralbankerna i västvärlden att börja strama åt penningpolitiken på grund av inflationsproblemen efter pandemin.

Annons

Norge har liksom Sverige importerat en hel del inflation till följd av en kraftig försvagning av den norska kronan på valutamarknaden. Men den norska kronan har i sommar återhämtat sig sedan bottennoteringen i början av maj och kostar nu 1:03 svenska kronor. Den 2 maj kostade den norska kronan jämförelsevis 95 öre – den lägsta noteringen sedan bankkrisens dagar i början av 1990-talet.

Inflationen i Norge uppmättes nyligen till 5,4 procent i juli, vilket kan jämföras med 9,3 procent i Sverige.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons