Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hon blir årets Anna Lindh-pristagare

Politik • Publicerad 9 augusti 2023
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja tilldelas årets Anna Lindh-pris. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja tilldelas årets Anna Lindh-pris. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP

Den belarusiska oppositionsledaren och tidigare presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja utses till årets Anna Lindh-pristagare, skriver Anna Lindhs minnesfond i ett pressmeddelande.

Efter valet i Belarus 2020 som präglades av fusk från regimens sida blev Svetlana Tichanovskaja en av ledarna för de folkliga protesterna som krävde frihet och demokrati i landet.

Annons

Tichanovskaja tvingades till exil i Litauen och fortsatte sin kamp genom att resa världen runt och uppmana regeringar och organisationer att ta ställning för ett demokratiskt Belarus.

"Svetlana Tichanovskaja tog ett ojämförligt ansvar när hon, med fara för sin egen säkerhet, efter det förfuskade presidentvalet i Belarus 2020, ledde de folkliga protesterna för demokrati efter att hennes man fängslats", motiverar Lena Hjelm-Wallén, ordförande i Anna Lindhs minnesfond, utnämningen.

Priset delas ut vid en minnesceremoni i Katarina kyrka i Stockholm den 11 september, 20 år efter mordet på Anna Lindh.

Rättad: I en tidigare version av notisen fanns en felaktig uppgift om vem som skickat ut pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons