Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hundratals gripna vid små protester i Ryssland

Drygt 800 personer som protesterat mot kriget i Ukraina har gripits i Ryssland på söndagen, enligt människorättsgruppen OVD-Info.
Ukrainakriget • Publicerad 13 mars 2022
Poliser bär i väg en demonstrant på Manegetorget i centrala Moskva på söndagen.
Poliser bär i väg en demonstrant på Manegetorget i centrala Moskva på söndagen.Foto: AFP/TT
Tusentals människor deltog i en demonstration i solidaritet med Ukraina på söndagen i Berlin – och i flera andra stora städer i Europa och i Taiwains huvudstad Taipei.
Tusentals människor deltog i en demonstration i solidaritet med Ukraina på söndagen i Berlin – och i flera andra stora städer i Europa och i Taiwains huvudstad Taipei.Foto: Michael Sohn/AP/TT

En journalist från nyhetsbyrån AFP rapporterar från en protest i Moskva där ryska kravallpoliser grep ett dussin personer. Några av poliserna bar hjälmar märkta med bokstaven Z i den ryska flaggans färger, säger journalisten.

Bokstaven Z har blivit en symbol till stöd för Rysslands invasion. Den har bland annat synts på ryska stridsfordon i Ukraina.

Annons

Ryska myndigheter uppger på söndagskvällen att omkring 300 personer har frihetsberövats i Moskvas centrum för brott mot allmän ordning.

Demonstranter har gripits i 37 olika städer runtom i hela landet på söndagen, enligt OVD-Info, som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden

Förra helgen frihetsberövades fler än 5 000 demonstranter över hela Ryssland. Sedan invasionen inleddes den 24 februari har drygt 14 800 personer frihetsberövats under protesterna, enligt människorättsgruppen.

På flera håll i världen har stora demonstrationer genomförts i solidaritet med Ukraina på söndagen. Däribland i London, Berlin, Warszawa, Rom och i Taiwains huvudstad Taipei.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons