Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hundratals hem nedbrunna i Sibirien

Hundratals hem har brunnit ned i omfattande bränder i södra Sibirien, i Ryssland, de senaste dagarna. Flera personer har omkommit.
Ryssland • Publicerad 8 maj 2022
Mängder av skogsbränder rasar i södra Sibirien. Arkivbild från skogsbrand i Jakutien förra året.
Mängder av skogsbränder rasar i södra Sibirien. Arkivbild från skogsbrand i Jakutien förra året.Foto: Vasily Kuper/AP/TT

Öst och väst om staden Krasnojarsk, i regionen med samma namn, har storbränder härjat i flera samhällen.

Minst sju personer, varav två barn, rapporteras ha omkommit i bränder på olika platser. Ett tiotal personer, varav flera brandmän, uppges ha förts till sjukhus.

Annons

518 bostadshus, fler än 300 andra byggnader och 61 bilar har förstörts, meddelar de regionala myndigheterna på söndagsmorgonen enligt tv-kanalen RBK och tidningen Kommersant.

En brandorsak som lyfts fram är kortslutning i elledningar, samtidigt som det är torrt på marken och blåser kraftigt. Det har rapporterats om svåra väderförhållanden i södra Sibirien under de senaste veckorna.

Hundratals brandmän sägs bekämpa totalt ett 20-tal skogsbränder i ett område som sträcker sig över upp emot 1 000 hektar.

Närmare 100 mil sydöst om staden Krasnojarsk, i en by i Irkutsk-regionen, har det brunnit i ett 30-tal datjor (sommarstugor). En kvinnlig pensionär omkom där och omkring 150 personer har evakuerats, meddelar Irkutsks guvernör enligt nyhetsbyrån Interfax.

Formella nödlägen har utfärdats i flera regioner, med hänvisning till svåra väderförhållanden.

Även förra året rasade enorma bränder över flera miljoner hektar skog i Sibirien, men då framför allt i nordöstra Jakutien. Där noterade man den torraste och varmaste sommaren på 150 år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons