Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IAEA varnar för krisläge vid Zaporizjzja

Läget vid kärnkraftverket i Zaporizjzja är allvarligt efter dammkollapsen i Kachovka, men insatser görs.
Det säger IAEA:s chef på plats.
Besöket genomförs samtidigt som den ukrainska motoffensiven fortsätter på östra fronten.
Ukraina • Publicerad 15 juni 2023
Internationella atomenergiorganets generaldirektör Rafael Grossi besöker kärnkraftverket Zaporizjzja. Bilden är från avresan från Kiev i Ukraina.
Internationella atomenergiorganets generaldirektör Rafael Grossi besöker kärnkraftverket Zaporizjzja. Bilden är från avresan från Kiev i Ukraina.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi befann sig på torsdagen i Zaporizjzja för att utvärdera läget vid kärnkraftverket efter dammkollapsen.

Varningen var tydlig:

Annons

– Å ena sidan kan vi se att läget är allvarligt. Konsekvenserna från (dammförstörelsen) är märkbara och verkliga, säger Grossi enligt AFP.

– Å andra sidan så görs insatser för att stabilisera situationen, fortsatte Grossi.

Farlig resa

In i det sista var det osäkert om FN-organets chef skulle kunna nå fram till kärnkraftverkets område.

– Det har varit extremt svårt, säger Grossi som ändå kunde ge ett lugnande besked, om att "det finns tillräckligt med vatten" i vattenreservoaren som kyler reaktorerna.

Kiev och den biträdande försvarsministern sade återigen att den ukrainska motoffensiven mot de ryska invasionsstyrkorna gör framsteg. Men minister Hanna Maljar upprepar besked från onsdagen om att ukrainska styrkor möter hårt ryskt motstånd.

Tillräckligt med vapen

Enligt det ukrainska försvarsdepartementet har den ukrainska motoffensiven lyckats ta sig fram omkring tre kilometer i Bachmutregionen de senaste tio dagarna.

Men oberoende uppgifter från fronten är få, och osäkerhet råder om motoffensivens framgångar.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade på ett pressmöte i Bryssel att Ukraina ska ha tillräckligt med vapen och ammunition för att kunna fortsätta motoffensiven. Han tonade också ned propagandauppgifter från Moskva om förstörda stridsvagnar av typ Leopard från Tyskland och stridsfordon av typ Bradley från USA.

– Jag tror att ryssarna har visat oss samma fem fordon omkring tusen gånger från tio olika vinklar, sade Austin, men konstaterade samtidigt att motoffensiven har sin kostnad i förstörd materiel.

– Detta är krig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons