Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ilsken tjädertupp måste flytta eller dö

Djur • Publicerad 12 januari 2022
En argsint tjäder i Skellefteå skrämmer slag på skidåkarna. Arkivbild.
En argsint tjäder i Skellefteå skrämmer slag på skidåkarna. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

I flera år har en argsint tjädertupp härjat längs skidspåret på Vitberget i Skellefteå. Nu vill kommunen ta itu med tjäderterrorn en gång för alla och har ansökt om skyddsjakt, skriver Norran.

– Ett flertal motionärer har hört av sig och tycker det är otäckt att vistas i området, säger Hans Pettersson, avdelningschef för fritid och idrott på Skellefteå kommun, till tidningen.

Annons

Men det svar kommunen fått är att skyddsjakt inte är aktuellt. Det är jaktsäsong på tjäder, och man skulle då kunna skjuta fågeln under den vanliga jakten.

Ett annat alternativ är att flytta på bråkstaken som gjort skidspåret osäkert sedan vintern 2020, men ett sådant projekt kan ta tid.

Just nu avvaktar kommunen och ser om man får in fler synpunkter. I så fall måste frågan upp till diskussion, säger Hans Pettersson.

– Vi ser det som ett problem men det är ju samtidigt känsligt och helst vill vi att djur och människa ska kunna samverka.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons