Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inbromsningen i EU:s tjänstesektor mjuknar

Läget är fortfarande illa i tjänstesektorn i eurozonens länder. I maj märks dock en viss förbättring.
Aktiviteten minskar inte i samma höga takt som månaden före.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2020
Smittskyddsrestriktioner på grund av coronapandemin har tvingat stora delar av servicesektorn på många håll i Europa att hålla stängt. Arkivbild.
Smittskyddsrestriktioner på grund av coronapandemin har tvingat stora delar av servicesektorn på många håll i Europa att hålla stängt. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Tjänstesektorn runt om i Europa har tagit en hård smäll under coronapandemin när människor på många håll tvingats hålla sig hemma.

I maj är läget fortfarande illa, men en viss återhämtning märks från rekordlåga nivåer i april, samtidigt som flera länder lättat på smittskyddsrestriktioner. Det är en bra bit kvar till gränsen för tillväxt men inbromsningen är inte längre lika tvär.

Annons

I eurozonen steg inköpschefsindex för tjänstesektorn till 30,5 i maj från rekordlåga 12,0 i april. Det sammanvägda indexet för industri- och tjänstesektorn steg till 31,9 från 13,6 månaden före.

– Eurozonens BNP kommer följaktligen att sjunka i en aldrig tidigare skådad takt under det andra kvartalet, följt av den största ökningen i arbetslösheten i euroområdets historia, säger Chris Williamson, ekonom på IHS Markit.

I EU:s största ekonomi Tyskland steg inköpschefsindex för tjänstesektorn till 32,6 i maj, från 16,2 i april, enligt IHS Markit. Ett sammanvägt index för både industri- och tjänstesektorn steg till 32,3 i maj från 17,4 månaden före.

Ett index på 50 utgör en brytpunkt mellan ökad och minskad aktivitet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons