Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indien förbjuder flera engångsplaster

Indien • Publicerad 1 juli 2022
Bombay (Mumbai). En tredjedel av plasten i Indien återvinns aldrig, utan hamnar i naturen eller på soptippar. Arkivbild.
Bombay (Mumbai). En tredjedel av plasten i Indien återvinns aldrig, utan hamnar i naturen eller på soptippar. Arkivbild.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Indien förbjuder flera engångsprodukter i plast, som del av den federala planen att eventuellt fasa ut plasterna helt och hållet.

Som första steg har det blivit olagligt att producera, importera, hålla i lager, distribuera eller sälja 19 engångsprodukter. Det rör sig bland annat om plastmuggar, sugrör och glasspinnar i plast.

Annons

Indien, som har nästan 1,4 miljarder invånare, skapar cirka fyra miljoner ton plastavfall årligen. En tredjedel återvinns aldrig, utan hamnar i vattendrag och soptippar som ofta fattar eld och förorenar luften. Vilda kor som äter plast har kommit att bli en vanlig syn i landet, och det har även hittats spår av plast i elefantavföring på vissa håll.

Den som trotsar förbudet och fortsätter sälja eller distribuera bannade engångsplaster riskerar att få böta 100 000 rupier, motsvarande cirka 13 000 kronor, eller dömas till fem års fängelse.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons