Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indien köper franska stridsflyg och ubåtar

Indien ska köpa 26 stridsflygplan och tre ubåtar av Frankrike. Principavtalet slöts i samband med att Indiens premiärminister Narendra Modi besöker Paris.
Frankrike • Publicerad 13 juli 2023
Indiens premiärminister Narendra Modi tas emot av Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne på torsdagen.Foto: Emmanuel Dunand/AP/TT

Affären offentliggjordes av Indiens försvarsdepartement, med förbehållet att pris och andra villkor fortfarande är föremål för förhandlingar med den franska regeringen.

Det gäller flygplan av typen Rafale, avsedda för hangarfartyget INS Vikrant, och ytterligare tre Scorpene-ubåtar, utöver de sex som Indien tidigare köpt från Frankrike.

Annons

Indiens premiärminister Narendra Modi inledde på torsdagen ett tvådagarsbesök och togs emot av den franska premiärministern Élisabeth Borne på Orlyflygplatsen. President Emmanuel Macron har bjudit in Modi som hedersgäst till firandet av den franska nationaldagen på fredagen.

Trots olika åsikter om kriget i Ukraina och synen på mänskliga rättigheter i Indien är ledare i väst måna om att vårda relationerna med världens numera folkrikaste nation, som en motvikt till Kina i Asien.

Indien håller på att rusta upp sin arsenal och är en av den franska krigsmaterielindustrins största kunder.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons