Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Indien omprövar förbud mot veteexport

Indien • Publicerad 15 maj 2022
En lantbrukare skördar vete i utkanten av staden Jammu i norra Indien. Arkivbild
En lantbrukare skördar vete i utkanten av staden Jammu i norra Indien. ArkivbildFoto: Channi Anand/AP/TT

Indien öppnar för att exportera vete till länder som lider brist på spannmål trots att regeringen införde ett omedelbart förbud mot exporten för två dagar sedan.

Indiens handelssekreterare Subrahmanyam sade på söndagen att privata företag även ska tillåtas att uppfylla tidigare åtaganden att exportera 4,3 miljoner ton vete fram till juli. Indien exporterade över en miljon ton vete i april, huvudsakligen till grannländer som Bangladesh, Nepal och Sri Lanka.

Annons

Bristen på vete har ökat markant sedan den ryska invasionen av Ukraina. Samtidigt har Indiens egen veteproduktion drabbats av stora skador av den värmebölja som har härjat i landet. Årets produktion har minskat med flera miljoner ton och vetepriserna i landet har ökat med 20-40 procent.

Indien är världens näst största veteproducent, men den största delen av produktionen konsumeras inom landet. Förra året rörde det sig om 90 miljoner ton vete, av en total produktion på 109 miljoner ton.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons