Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indien: Religiös hets inför jättedelstatsval

Indiska jättedelstaten Uttar Pradesh går till val.
Tippad vinnare är sittande chefsministern Yogi Adityanath, Indiens kanske mest radikala hindunationalistiska politiker.
Indien • Publicerad 10 februari 2022
Hindunationalisten och delstaten Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath på väg från ett valmöte med sina anhängare.
Hindunationalisten och delstaten Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath på väg från ett valmöte med sina anhängare.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT
Sammanlagt 150 miljoner invånare i delstaten Uttar Pradesh väntas rösta.
Sammanlagt 150 miljoner invånare i delstaten Uttar Pradesh väntas rösta.Foto: Manish Swarup/AP/TT
Uttar Pradeshs läge i Indien.
Uttar Pradeshs läge i Indien.Foto: Johan Hallnäs/TT

Över 150 miljoner av uppskattningsvis 230 miljoner invånare ska rösta om ledarskapet i den indiska delstaten Uttar Pradesh, i ett val som inleds under torsdagen och fortsätter i flera etapper fram till i mars.

Förutom Uttar Pradesh, som har fler invånare än hela Brasilien, går ytterligare fyra delstater till val de närmsta veckorna. Delstatsvalen ses som ett lackmustest för premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska regering, som blivit hårt prövad av coronapandemin.

Annons

En vinst för Modis parti BJP skulle innebära ett lyft inför 2024 års nationella val.

Men valet i lantbruksdelstaten Uttar Pradesh är viktigt av fler skäl än så.

"Hindutvan personifierad"

Nuvarande chefsminister Yogi Adityanath är en hårdför nationalist som i flera kontroversiella uttalanden gjort det tydligt att hans lojalitet ligger hos Indiens hinduiska befolkning. 49-åringen, som före sin politiska karriär levde som munk, nämns ofta som en möjlig efterträdare till Modi.

– Han är symbolen för den politiska hinduismen, hindutvan personifierad, säger journalisten och Indienkännaren Julia Wiraeus.

– Att driva det så hårt i Indiens folkrikaste delstat, som dessutom har otroliga utmaningar med levnadsstandarden – mer så än i storstäderna – gör att de religiösa budskapen får större stöd, säger hon.

Nationalisterna ohotade

De religiösa motsättningarna i Indien har ökat radikalt i takt med att BJP:s makt stärkts.

I slutet av december spreds videoklipp som visade hur hinduiska munkar i Uttar Pradesh predikade för en hinduisk stat och manade till våld mot muslimer.

Och i delstaten Karnataka i landets södra delar, där BJP också styr, har skolor stängts efter att muslimska studenter protesterat mot ett beslut att förbjuda slöjor i lärosalarna. Människorättsorganisationer larmar om att muslimer ofta utsätts för diskriminering, hot och kränkningar.

TT: Finns det något parti som kan tänkas hota BJP:s makt?

– Nej. Det skulle vara en skräll i så fall, någonting väldigt chockerande, säger Wiraeus.

Annons

Fakta: Hindunationalism

I Indien är hinduismen den dominerande religionen, medan muslimerna är den klart största av en rad religiösa minoriteter.

Då och då flammar våldsamheter upp mellan framför allt hinduer och muslimer. Oftast är de underblåsta av extremister som agerar för egen politisk vinning. Det hindunationalistiska partiet BJP:s valseger 2014 väckte oro hos en del muslimer. Då blev den omstridde BJP-politikern Narendra Modi premiärminister.

BJP har sina rötter i en konservativ, nationalistisk hinduism, som har fått allt större spridning sedan 1980-talet.

Hindunationalismen kopplar samman hinduismen med indisk identitet, kultur och med den indiska staten. Dess anhängare är särskilt skeptiska mot muslimer och kristna, som anses ha en "främmande" religion. Ett begrepp som används är hindutva, som kan översättas ungefär med hinduiskhet.

Som en motvikt till hindunationalisterna står mer reformvänliga hinduer, som vill modernisera religionen. Ibland uppstår konflikter även mellan dessa grupper.

I takt med att BJP:s makt har vuxit har intoleransen i det indiska samhället ökat, framför allt mot minoriteter, som muslimer och kristna, men också mot daliter och oppositionella.

Den indiska politiska oppositionen är i dag stukad.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons