Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inflationen kan göra försäkringar dyrare

Allt blir dyrare nu, och det kan också komma att gälla villa- och bilförsäkringar framöver.
Ukrainakriget har satt ordentlig fart uppåt på priserna för både byggvaror och bildelar.
Ekonomi • Publicerad 1 maj 2022
Allt dyrare att laga. Arkivbild.
Allt dyrare att laga. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT
Mycket byggmaterial kommer från Ryssland. Arkivbild.
Mycket byggmaterial kommer från Ryssland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Försäkringsbolagens premier påverkas av hur mycket det kostar att reparera alla skadorna som försäkringstagarna råkar ut för. När priserna ökar så ökar också de kostnaderna, förklarar Staffan Moberg, sakförsäkringsexpert på branschorganisationen Svensk försäkring.

– Vi ser att kostnaderna ökar nu. Det är inte fler skador som gör det, utan dyrare reparationer, säger han.

Annons

Men för försäkringarna har kunderna tecknat ett avtal för ett år åt gången. Under den tiden kan inte premierna höjas. Däremot när avtalet löper ut och ett nytt försäkringsår tar vid. Fast ännu har inget bestämts om premiehöjningar, i alla fall inte hos försäkringsjättarna Folksam och If.

Kriget utlösande faktor

Men Jens Wikström, affärsområdeschef för sakförsäkringar på Folksam, konstaterar att priserna dragit iväg mycket snabbt sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

– Den utlösande faktorn var kriget mot Ukraina. Det tippade över situationen, säger han.

Visst har priserna ökat även tidigare, men inte i samma takt som nu. Framför allt är det sådant som gipsskivor, trä till villareparationer och delar till skadade bilar som har blivit så mycket dyrare, förklarar han.

– Vi köper byggtjänster och servicetjänster för motorfordon för jättestora belopp varje år. Vi gör vad vi kan för att hålla emot prisökningarna, säger Jens Wikström.

Ingen dagslända

När allt material snabbt blir mycket dyrare blir det ändå svårt att inte höja, menar han.

– Det här kommer med sådan kraft nu. Vi tror inte heller att det bara är en dagslända, att det bara blåser över om konflikten i Ukraina löser sig. Vi tror att vi kommer att få leva med prisökningarna under lång tid, säger han.

Wikström utesluter inte att Folksam och If kommer att behöva höja priserna på sina försäkringar så småningom.

"Vi följer inflationen och om det skulle ske avvikelser under längre tid så skulle det kunna påverka premierna. Det finns signaler på ökad inflationstakt de senaste månaderna, men den utvecklingen har inte gjort att vi behövt justera premierna", skriver Ifs produktchef Max Nauri i ett mejl till TT.

Fakta: Exempel på sådant som blivit dyrare

Inflationen under mars var 6,1 procent, rekord sedan över 30 år.

Sedan Ryssland anföll Ukraina har västvärlden stoppat en stor del av handeln med Ryssland.

Det har fått stora konsekvenser, dels för priserna som ökar på många varor och råvaror som kommer från Ryssland, dels för vissa produkter som det råder brist på. Halvledare har exempelvis arit en bristvara länge.

Ryssland är en stor producent av trävaror och världen största exportör. Det har gjort att priserna på trävaror nu ökar snabbt.

Byggmaterial, som också exporteras från Ryssland, är en bristvara.

Även gummi och plastmaterial råder det brist på. Det kan göra det svårt att få fram exempelvis däck till cyklar och bilar.

Ryssland är en stor producent av aluminium, en viktig industrimetall. Jämfört med för ett år sedan har priset ökat med över 50 procent. Även priserna på europeiskt stål går upp när väst inte handlar med Ryssland.

Källor: SCB, Christian Kopfer, Handelsbanken, och Jörgen Kennemar, Swedbank

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons